Legger fingersensor i glass

Norsk selskap presenterer vidtrekkende konsept på mobilmessen i Barcelona.

Legger fingersensor i glass
Fingeravtrykksleseren til Idex kan plasseres hvor som helst i glasset som dekker over skjermen på mobiltelefonen. Bilde: Idex

I dag starter Mobile World Congress i Barcelona, et forum der mange aktører ventes å lansere nye produkter og konsepter.

Blant de norske konseptene som avdekkes for første gang i dag, er «Sensor-in-glass» fra Idex: I stedet for å monteres for seg, kan sensoren for avlesing av fingeravtrykk integreres i glassdekslet over skjermen på en mobiltelefon eller annen elektronikk.

Det innebærer at en fingeravtrykksleser enkelt kan plasseres hvor som helst i glassflaten. At dette er mulig skyldes et av utgangsprinsippene for Idex’ utviklingsarbeid, det vil si å skille sensoren som fanger opp fingeravtrykket fra den underliggende elektronikken som behandler bildet. Sensoren kan innlemmes i flere typer materialer, ikke bare glass, men også silisium, polymer (plast) og keramikk.

Forretningsutvikler Inge Berge i Idex sier til digi.no at sensoren krever svært lite plass.

– Arealet er på 9 kvadratmillimeter. Sensoren er delvis gjennomsiktig, og kan gjøres usynlig på mørk bakgrunn. I en mobiltelefon vil den kunne plasseres hvor som helst på overflaten som dekkes av glassplaten over skjermen. Jeg tror at de fleste leverandører vil velge å plasseres den i et hjørne.

Idex-sensoren fungerer sammen med underliggende elektronikk og tilhørende programvare for å bekrefte overfor andre funksjoner i et elektronisk apparat at et fingeravtrykk er gjenkjent. Den er demonstrert i ulike typer apparater, blant annet mobiltelefoner, generatorer for éngangspassord, smartkort, ID-kort, tilgangskontrollenheter og biometriske autentiserere.

«Sensor-in-glass» kan tenkes brukt også i andre apparater enn mobiltelefoner.

Et eksempel er ideen som Idex-sjef Ralph Bernstein nevnte i et intervju med digi.no i fjor høst: Å legge en fingeravtrykkssensor i en klokke som kan bekrefte bærerens identitet så lenge den har hudkontakt. Ifølge lekkasjer fra Apple er dette en av hovedfunksjonene tiltenkt selskapets kommende prosjekt «Watch» som ennå ikke er offisielt bekreftet.

– Hvordan er reaksjonen så langt i Barcelona på Idex’ «Sensor-in-glass»?

– Vi har nettopp kunngjort konseptet, og arrangementet har nettopp begynt, så det kan jeg ikke si, melder Berge på telefon fra Barcelona. – Men vi er overbevist om at dette vil slå an.