PERSONLIGTEKNOLOGI

Legger GPS-mottakeren i mobilens SIM-kort

En GPS-mottaker i SIM-kortet til mobiltelefoner kan hjelpe nødetater i EU-land med å finne personer i nød.

Mobiltelefoner med innebygd, GPS-basert navigasjonssystem vil trolig komme for fullt i år. Men foreløpig er det dog bare en liten håndfull modeller som støtter dette.

Ifølge det britiske selskapet BlueSky Positioning skal EU senere i år offentliggjøre et oppdatert direktiv, E-112, som medlemslandene innen 18 måneder må implementere i en nasjonal lov. Denne loven skal kreve at mobiloperatørene skal kunne finne posisjonen til dem som ringer et nødnummer. Lokaliseringen skal skje med få meters nøyaktighet.

Problemet er at stadig flere benytter en mobiltelefon når de benytter nødnummeret. Dette kan gjøre det vanskelig for utrykningspersonell å finne fram til personene som er i nød, spesielt hvis vedkommende som har ringt, ikke er i stand til å snakke. Dagens nettverksbaserte posisjoneringsteknologier er ikke nøyaktige nok.

Det er ifølge BlueSky Positioning omtrent en halv milliard mobilbrukere i EU-landene, og kostnadene og kompleksiteten ved å måtte oppgradere alle håndsett til å kunne oppgi sin posisjon, må anses for å være enorme.

BlueSky Positioning annonserte i forrige uke en løsning på denne utfordringen. Selskapet har utviklet en A-GPS-mottaker (Assisted Global Positioning System ) og antenne som kan integreres i et SIM-kort. A-GPS innebærer at kortet vil benytte en server tilknyttet mobilnettverket for å gjøre en del av prosesseringen av GPS-dataene, Dette skal redusere lokaliseringstiden og forbedre nøyaktigheten, spesielt mellom bygninger.

SIM-kortbytte er ikke noe ukjent for de fleste av dagens mobilbrukere. Dette gjøres ofte fordi brukerne bytter operatør eller fordi operatøren innfører nye tjenester som ikke støttes av eldre kort.

Risto Savolainen, administrerende direktør i BlueSky Positioning, sier til Red Herring at SIM-kortet vil koste 8 euro, omtrent 65 kroner. Posisjoneringsfunksjonaliteten vil også kunne utnyttes til i forbindelse med tjenester ,man kjenner fra ordinære GPS-løsninger, inkludert navigering og listing av servicetilbudet, for eksempel restauranter og sykehus, i omgivelsene til brukeren.

Dette avhenger av funksjonaliteten til mobilen. De enkleste mobilene hvor brukeren ikke kan installere egen programvare, vil ifølge The Register bare kunne vise tekstmenyer fra SIM-kortet. Noe avanserte mobiler vil kunne la kortet åpne en nettleser med en spesiell URL, som da viser informasjon fra websider basert på posisjonen til mobilen.

Mobiler som støtter JSR177, som lar Java-applikasjoner kommunisere med SIM-kortet, eller mobiler med operativsystem som er mer åpne, for eksempel Windows Mobile eller Symbian, vil kunne levere komplett navigasjonsfunksjonalitet, inkludert ruteplanlegging.

SIM-kortet til BlueSky Positioning er foreløpig bare tilgjengelig i prototyper. Prøveproduksjon av det ferdige produktet ventes å komme i gang i juli.

Savolainen sier til The Register at det har vært flere utfordringer knyttet til utviklingen av løsningen. Det ene er at SIM-standarden begrenser strømforbruket til seks milliampere. Dessuten er de fleste antenner laget for å fungere i friluft. Med antennen innebygd i SIM-kortet, vil den typisk ha mobilen kretskort på den ene siden og batteriet på den andre.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.