Legger Linux i flash på billig-PC

PC-prisene skal videre nedover. Det lover taiwanske Via som vil plasser Linux i en Flash-brikke.

PC-prisene skal videre nedover. Det lover taiwanske Via som vil plasser Linux i en Flash-brikke.

PC-prisene har rast nedover og de har langt fra nådd bunnen. Det har vært lansert flere design for maskiner til under 400-500 dollars nivået stasjonære PCer nå koster i USA og nå satser Taiwanske Via på nytt.

Årsaken er enkel: 400-500 dollar er en gjennomsnittelig årslønn i verdens fattigste land og dagens stasjonære PC-er har utvidelsesmuligheter mange ikke trenger.

AMD prøvde seg i fjor med Personal Internett Communicator, en enkel PC i et plastskall, men i følge Cnet har ikke maskinen solgt noe særlig.

Nå forteller Via Technologies at man er ferdig med en spesifikasjon som vil skape en PC til 250 dollar - 1500 norske kroner uten moms, skriver Cnet. Via har spesialisert seg på å produsere svært billige og enkel Intel-kompatible prosessorer, ofte med innebygget grafikk. Selskapet selger ferdig hovedkort og det som ellers trengs for å lage en PC.

"Terra PC" kaller Via designet som man skal servere til PC-leveradører så kan tilpasse og lage egne versjoner av. Designet skal vises frem for første gang på en IT-messe på Taiwan til uken.

Tidligere maskiner i denne prisklassen har manglet skjerm, men Via mener det skal være mulig å få med skjerm til denne prisen. Designet bruker en billig 1GHz processor og 128MB minne sammen med en 30 GB harddisk.

Dette utelukker Windows - planen er å bruke Linux, både for å spare lisensavgift og kunne redusere maskinvarekravene.

Men den mest oppsiktsvekkende siden av Terra-designet er at Linux og noen applikasjoner skal ligge i en Flash-minne-brikke i stedet for på harddisken. Dette mener Via skal kutte behovet for brukerstøtte og redusere sikkerhetsproblemene fordi det blir vaskeligere å tukle med innstillinger og filer. Men selskapet medgir at oppgradering av systemet blir tyngre. Harddisken skal lagre de større applikasjonene og datafiler.

Til toppen