Legger mørk fiber i Somalia

Svensk hjelp til det lutfattige landet.

Legger mørk fiber i Somalia
Svensk fiber kan gi krigsherjede Somalia et stamnett, og dermed mulighet til å knytte seg mot resten av internett i framtiden. Bilde: PantherMedia / Karsten Ehlers

Somalia er et av verdens fattigste land, og har i praksis vært uten en fungerende regjering siden den blodige borgerkrigen brøt ut i 1991.

Bare drøyt én prosent av befolkningen har tilgang til internett, og da hovedsaklig over telefonforbindelser eller svinedyre satellittlinjer.

Fiber

Som et første skritt for å utbedre infrastrukturen planlegger nå svenske KTH (Kungliga Tekniska högskolan) å legge mørk fiber i det krigsherjede landet øst på Afrikas Horn.

I første rekke håper de å koble sammen de ni største somaliske universitetene, skriver svenske Internetworld om prosjektet som er døpt SomaliREN.

Lang tidshorisont

Veien fram beskrives som meget lang. Uten en skikkelig statsmakt og med de forholdene som råder er mulighetene svært begrenset.

- Målet er at en gang i framtiden, når situasjonen i landet har stabilisert seg, kan fibernettet bli stammen i Somalias forbindelse mot resten av internett, skriver avisen.

Mikael Rapp, en masterstudent i industriell økonomi på KTH, som har fungert som prosjektleder for planene, sier de arbeider med en tidshorisont på 30 år.

En lærdom som nevnes så langt, er at de finner det formålstjenlig å grave fiberen ned sammen med strømkabler. Årsaken er at strømførende kabler kan virke avskrekkende for tyver på leting etter kobberkabler.

Solkraft

Det opplyses at arbeidet i hovedsak finansieres av somaliske organisasjoner i Sverige. KTH beskriver en Linux-basert ruter som egner seg spesielt for forutsetningene i Afrika sør for Sahara.

Den kan drives med solkraft og koster ikke mer enn mellom 5.000 og 10.000 svenske kroner, der tilsvarende Cisco-utstyr kan koste opp mot en halv million.