RESULTATERFINANS

Legger ned Altavista og Alltheweb

Kroken på døra for en mengde av Yahoo sine tjenester.

17. des. 2010 - 11:47

Denne uken ble det kjent at Yahoo planlegger sin tredje masseoppsigelse siden 2007. Mellom 600 og 700 av 14 200 ansatte kan bli sagt opp.

Men nettgiganten skreller vekk mer enn bare ansatte i nok et forsøk på snu flere års sviktende inntekter.

I en lekket presentasjon fra et internmøte torsdag går det frem at selskapet skal legge ned Altavista, Alltheweb, Delicious, MyBlogLog, Yahoo Buzz, Yahoo Picks, Yahoo Bookmarks og MyM.

En rekke andre tjenester skal konsolideres:

Lekkede kuttplaner: Alltheweb, Altavista, Delicious og fem andre Yahoo-tjenester legges ned. <i>Bilde: Eric Marcoullier @bpm140</i>
Lekkede kuttplaner: Alltheweb, Altavista, Delicious og fem andre Yahoo-tjenester legges ned. Bilde: Eric Marcoullier @bpm140

Altavista skrev seg inn i historiebøkene som den første effektive søkemotoren på Internett. De var lenge den mest populære søketjenesten, men forsvant raskt ut i glemselen da det dukket opp bedre alternativer på slutten av nittitallet.

Alltheweb er opprinnelig norsk og ble utviklet av Fast Search & Transer. Portalen ble i sin tid solgt til Overture for en halv milliard kroner, før Overture igjen ble overtatt av Yahoo i 2003.

Uklare følger for Yahoo i Norge

Yahoo har kontorer i Trondheim, der det sitter rundt 40 ansatte og jobber med forskning og utvikling. Etter det digi.no erfarer skal det ikke være noen endringer i Yahoo Norge sin strategiske rolle som «tung teknologileverandør» i Yahoo.

Daglig leder Harald Botnevik ved trondheimskontoret ønsker ikke å kommentere kuttplanene eller uttale seg om Yahoo overhodet.

I stedet henviser han til selskapets internasjonale talspersoner. Det har ikke lykkes digi.no å få disse i tale.

- Deler av reorganiseringen innebærer kutt i investeringene våre i produkter som går dårlig og som ikke passer inn i den videre strategien vår, heter det i uttalelser fra Yahoo til amerikansk presse.

Varsler flere kutt

I samme melding går det frem at Yahoo også planlegger å skrinlegge sitt trafikk-API (programmeringsgrensenitt), så vel som andre, ennå ikke navngitte produkter.

Den kanskje største overraskelsen ligger i nedleggelsen av den sosiale nettjenesten Delicious, som lar brukere dele og stemme på bokmerker.

Tjenesten hadde over fem millioner brukere så sent som i 2008, og kan fremdeles skilte med over 350.000 brukere i måneden. Ifølge Alexa er Delicious en av nettets 300 mest besøke nettsteder.

Yahoo er klare på at tjenestene ikke passer inn i selskapets fremtidsplaner, men det er virker uklart hvorfor de legges ned – fremfor å bli solgt.

Raser mot lekkasjene

Da nedleggelsen av de mange produktene ble kjent i natt norsk tid, ble produktsjef i Yahoo Blake Irving rasende på lekkasjene.

I en twittermelding truer han vedkommende som spredte presentasjonsbildene med sparken.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.