Legger seg flate etter markedstabbe

Legger seg flate etter markedstabbe

Nordisk Mobiltelefoni lovet 2 Mbit/s fart, men nettet gav bare en fjerdedel. Nå lover de skjerping:

I midten av november dekket Nordiske Mobiltelefoni reklame-plakatene og norske medier med øyenslående enkle budskap: Store gule plakater med et enkelt budskap: Ice-nettet til selskapet dekker de store byene i Norge med et trådløst datanett som gir 2MBit hastighet.

Dette er en veldig konkret og enkelt løfte - men det viste seg å ikke være sant - Nordisk Mobiltelefoni bommet stygt. En rekke tester gjennomført av flere norske medier på en steder i Oslo gav stort sett hastigheter på 3-500 kilobit, rundt en fjerdedel av den lovede farten. Det er først på nettsidene til selskapet, ice.no, at man modifserer seg litt og skriver "opp til 2Mbitps".

Nå legger norsk sjef for Nordisk Mobiltelefoni, Nils Petter Tetlie, seg flat for kritikken og medgir at selskapet bommet. Men samtidig forteller han at farten nå raskt er på vei opp.

Her er forklaringen:

Ice-nettet har nå 100 basestasjoner spredd over de 16 største byene i Norge. For eksempel dekkes Oslo-gryta av rundt 15 basestasjoner. Hver basestasjon har en samlet, maksimal kapasitet rundt 200 Mbit, noe som kan gi 100 samtidig 2Mbit.

Alt utstyret er på plass, men det er tilpasningen av antenner og sende-effekter som ikke var gjort da Nordisk Mobiltelefoni fyrte av sin store Ice-markedskampanje. For hver av de tre antennene på den enkelte basestasjon må innstilles, både når det gjelder vinkel og sende-effekt, forteller Tetlie til digi.no. Bygginger, høydeforhold og andre faktorer påvirker dette.

Det er ZTE, den kinesiske leverandører av utstyret som nå gjør denne jobben for Nordisk Mobiltelefoni.

- Tabben var at vi ikke hadde fått optimalisert før vi lovet 2 MBit. En rekke steder får vi nå 700 Kilobit til en 1 Mbit og noen steder klarer vi nå 2 Mbit. Vi er sikre på at vi skal få 2MBit innenfor de soner vi har vist på vårt dekningskart når vi snart er ferdig med å justere, forteller Tetlie.

Bruken av den amerikanske CDMA-teknologien og de lavere frekvensene både har sine fordeler og ulemper, forklarer han.

- Hvordan du legger modemet på bordet kan påvirke farten mye, en liten dreining kan øke farten mye. Fordelen med CDMA er at det er mindre følsomt for alle typer vegger og fungerer derfor bedre innendørs enn Telenor og Netcoms 3G, hevder han.

Det eneste han påpeker med de nedslående testene som er gjort at hastighetene man oppnår på toget til Gardermoen er feil. For akkurat flytog-vinduene er laget av blyglass og det skaper problemer for all radiokommunikasjon.

Til toppen