JUSS OG SAMFUNN

Legger Tor-knekking ut på anbud

Men bare russere får bidra.

Russiske myndigheter legger på ingen måte skjul på hva holdningen er til anonymitet på internett. Nå skal Tor-nettverket knekkes, slik at myndighetene kan se hvem som bruker det.
Russiske myndigheter legger på ingen måte skjul på hva holdningen er til anonymitet på internett. Nå skal Tor-nettverket knekkes, slik at myndighetene kan se hvem som bruker det. Bilde: Wikipedia og PantherMedia / Igor Lubnevskiy
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. juli 2014 - 13:11

Det russiske innenriksdepartementet tilbyr 3,9 millioner rubler, drøyt 680 000 kroner, for en anskaffelseskontrakt på teknologi som kan identifisere brukere av anonymiseringsnettverket Tor. Dette skriver Ars Technica og viser til den russiske utlysningen.

Bruken av Tor hindrer tydeligvis russiske myndigheter i å utføre overvåking og sensur at russiske internettbrukere.

Anbudsutlysningen skal ha blitt publisert allerede den 11. juli. Ifølge Ars Technica ble det i annonsen nevnt at oppdraget går ut på å studere muligheten for å innhente teknisk informasjon om brukere og brukerutstyr på anonymiseringsnettverket Tor. Men etter at Ars Technica omtalte saken i slutten av forrige uke, skal blant annet denne delen av kunngjøringsteksten ha blitt fjernet. Navnet på kunngjøringen inkluderer dog fortsatt uttrykket «ТОР (Флот)», som betyr noen slikt som «TOR (Navy)».

Potensielle leverandører må melde sin interesse innen den 13. august, og vinneren av kontrakten vil bli utpekt en uke senere. Av sikkerhetsmessige årsaker er det ikke tillat for myndighetene å motta bidrag utført av utlendinger.

Russiske politikere har i det siste vedtatt flere lover som gir myndighetene økt kontroll over hva innbyggerne foretar seg på internett.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.