BEDRIFTSTEKNOLOGI

Leide samband i skrustikken

Myndighetene er i ferd med å slakke de stramme tøylene i telekom-markedet. Unntatt for Telenor. Regjeringens kjøreplan frem mot fullt frislipp av telemarkedet den 1 januar 1998 innebærer en kraftig avmagring av Telenors melkekyr. Regn også med å få se salg eller til og med auksjoner på telefonnumre og frekvenser.

Pål Leveraas
5. sep. 1996 - 09:00

Fra og med den 1 januar 1997 pålegges Telenor maksimalpriser for ordinær telefoni og leide samband. Begge deler er gedigne melkekyr for det statlige aksjeselskapet. Pålegget om at Telenor ikke skal få anledning til å ta høyere priser enn de som er fastsatt av departementet, er en reaksjon på den massive og langvarige kritikken som er blitt fremført både fra kunder og fra andre operatører i telemarkedet. Telenor har tatt priser som har vært opptil 50 ganger høyere enn kunder i Sverige har måttet betale for tilsvarende tjenester. I Sverige har telemarkedet vært fritt i flere år allerede. Telenor har forsvart prisnivået med at de er pålagt å ha like priser over hele landet.

Det er ekspedisjonssjef Per Sanderud i Samferdselsdepartementet som bekrefter innføring av slike maksimalpriser overfor DiGi:TeLe.

Fritt frem for alternativ infrastruktur

Han forteller videre at det innen den 1. november vil foreligge en forskrift om utnytting av alternativ infrastruktur. Fra og med denne datoen kan de som eier allerede etablert infrastruktur -- hvor typiske eksempler er energiverkene, NSB og Forsvaret -- få anledning til å leie ut kapasitet til andre. Men ingen nye aktører får konsesjon til dette, og departementet vil heller ikke se med blide øyne på at aktører eventuelt bygger ut eksisterende infrastruktur mer enn et internt behov skulle tilsi, i den hensikt å leie ut overskuddskapasitet.

-- Utgangspunktet for at vi nå slipper dette løs er at det er for dumt å bare la kapasiteten ligge der uberørt frem til 1998, sier Sanderud til DiGi:TeLe.

Adgangen til å selge slik overskuddskapasitet blir generell, og krever ikke konsesjon eller andre former for tillatelse i hvert enkelt tilfelle.

Auksjon på frekvenser?

1. november er også departementets deadline for å utarbeide en forskrift for det digitale mobilnettet i frekvensområdet 1,8 gigahertz, det såkalte DCS 1800. Departementet anser foreløpig DCS 1800 som en utvidelse av 900-frekvensen, men det vil likefullt kunne komme en rekke nye operatører på banen. Det vil ikke stilles krav til landsdekning på DCS 1800-operatører. Tjenesten egner seg best for små, eventuelt lukkede nettverk i byområder, og bare i Oslo-området kan vi regne med en rekke lokale operatører på DCS 1800.

-- Det er en rekke spørsmål knyttet til dette, som vi arbeider med nå, både hva gjelder krav til dekning, avgiftsspørsmål, samtrafikk, krav om nasjonal roaming og annet, sier Sanderud.

Eksempelvis vil nok kundene kreve at man ikke bare kan bruke sin nye DCS 1800 mobiltelefon innenfor sentrum. På den annen side: Dersom operatørene pålegges krav om samtrafikk vil operatøren i sentrum kunne sette opp en eneste enhet og la kundene gjennom denne hekte seg på nettene til operatører som er pålagt krav om landsdekning.

De nye mobil-konsesjonene vil bli utlyst en gang etter 1. november. Departementet sikter mot å ha den endelige utlysningsteksten klar før jul. Det er sannsynlig at det vil bli satt en pris på disse frekvensene, og departementet vurderer også å auksjonere bort frekvenser.

-- Men ærlig talt, jeg tviler på at vi kommer til å gå for det alternativet, sier Sanderud.

Byttehandel

Operatørene i GSM fikk frekvensområdene sine gratis. Departementet betrakter dette som en "byttehandel". -- Vi stilte krav om at de skulle dekke hele landet, til tross for at dette ikke nødvendigvis er samfunnsøkonomisk lønnsomt, sier Sanderud. -- Til gjengjeld fikk de frekvensområdene gratis.

Frekvenser er en begrenset naturressurs. I og med at det sannsynligvis ikke blir noen krav til dekningsområder på DCS 1800, vil departementet sette en pris på frekvensområdene. Utlysningsvilkårene vil bli sendt ut på høring, slik at man kan komme med innsigelser. De nye konsesjonene skal tildeles utpå vårparten neste år.

Femsifrede numre til salgs

November er den store forskriftsmåneden i årets sesong for Samferdselsdepartementet. Da kommer også en forskrift om forvaltning av telefonnumre. Det blir STF som får denne oppgaven. I samme anledning vil det antakelig bli lagt ut på salg en serie på 8.000 femsifrede telefonnumre. Disse skal kunne kjøpes av bedrifter eller andre som vil ha et helt spesielt nummer som er lett å huske.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.