Leier ut Blue Gene over Internett

IBM har laget en ordning der superdatamaskinen Blue Gene leies ut over Internett fra en uke om gangen.

IBM har laget en ordning der superdatamaskinen Blue Gene leies ut over Internett fra en uke om gangen.

IBM melder at selskapet har åpnet sitt femte senter for utleie av superdatakraft, et såkalt Deep Computing Capacity on Demand Center, i Rochester i delstaten Minnesota. Senteret er det første som utstyres med den spesialiserte maskinen Blue Gene/L, en heftig tallknuser bygget rundt PowerPC 440-prosessoren og en spesielt utviklet Linux-kjerne.

IBM gjenerobret superdatamaskintoppen i fjor høst med Blue Gene. Blue Gene/L er en litt enklere utgave. Maskinen som skal stilles til rådighet består av ett rack med 1024 dobbelkjernede prosessorer i 700 MHz, nok til å levere 5,7 teraflops. Listeprisen for en slik maskin er to millioner dollar. Det innebærer at prisen per flops er svært konkurransedyktig, også i forhold til de rimelige tungregneklyngene basert på x86-prosessorer, som IBM tilbyr gjennom sine øvrige sentre for utleie av superdatakraft.

    Les også:

Kunder tilbys ned til en 32-noders partisjon av Blue Gene/L, det vil si i underkant av 180 gigaflops, for minimum en uke om gangen. Prisen er ennå ikke kjent, men loves å være billigere enn for x86-klynger. Tilgang skal gis gjennom et avansert virtuelt privat nett.

IBM arbeider med å få et antall partnere med på å gjøre relevante applikasjoner tilgjengelige på Blue Gene-plattformen, heter det. Selskapet mener Blue Gene/L vil egne seg for oppgaver knyttet til legemiddelutvikling, produktdesign, simulering, animasjon, finansmodellering og værmodellering. Blue Gene/L-applikasjoner er tilgjengelige på disse feltene, og antallet vil øke framover, sier IBM.

Avhengig av etterspørsel kan Blue Gene/L-maskinen i Rochester utvides til fire rack innen utgangen av året, heter det.

Til toppen