BEDRIFTSTEKNOLOGI

Leier ut Blue Gene over Internett

IBM har laget en ordning der superdatamaskinen Blue Gene leies ut over Internett fra en uke om gangen.

14. mars 2005 - 09:34

IBM melder at selskapet har åpnet sitt femte senter for utleie av superdatakraft, et såkalt Deep Computing Capacity on Demand Center, i Rochester i delstaten Minnesota. Senteret er det første som utstyres med den spesialiserte maskinen Blue Gene/L, en heftig tallknuser bygget rundt PowerPC 440-prosessoren og en spesielt utviklet Linux-kjerne.

IBM gjenerobret superdatamaskintoppen i fjor høst med Blue Gene. Blue Gene/L er en litt enklere utgave. Maskinen som skal stilles til rådighet består av ett rack med 1024 dobbelkjernede prosessorer i 700 MHz, nok til å levere 5,7 teraflops. Listeprisen for en slik maskin er to millioner dollar. Det innebærer at prisen per flops er svært konkurransedyktig, også i forhold til de rimelige tungregneklyngene basert på x86-prosessorer, som IBM tilbyr gjennom sine øvrige sentre for utleie av superdatakraft.

    Les også:

Kunder tilbys ned til en 32-noders partisjon av Blue Gene/L, det vil si i underkant av 180 gigaflops, for minimum en uke om gangen. Prisen er ennå ikke kjent, men loves å være billigere enn for x86-klynger. Tilgang skal gis gjennom et avansert virtuelt privat nett.

IBM arbeider med å få et antall partnere med på å gjøre relevante applikasjoner tilgjengelige på Blue Gene-plattformen, heter det. Selskapet mener Blue Gene/L vil egne seg for oppgaver knyttet til legemiddelutvikling, produktdesign, simulering, animasjon, finansmodellering og værmodellering. Blue Gene/L-applikasjoner er tilgjengelige på disse feltene, og antallet vil øke framover, sier IBM.

Avhengig av etterspørsel kan Blue Gene/L-maskinen i Rochester utvides til fire rack innen utgangen av året, heter det.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.