BEDRIFTSTEKNOLOGI

Leier ut kraftserver med Linux og database

IBM Norge, WebDeal og Sybase leier ut pakker med partisjonerbar Linux-server og database.

6. des. 2006 - 07:26

IBM Norge, WebDeal og Sybase Norge har gått sammen om en supportert løsning med kraftig Linux-server og database som de mener bør være interessante for mange norske bedrifter.

Maskinvaren er en OpenPower-server, altså en pSeries-maskin med opptil fire Power5-prosessorer, som leveres ferdig lastet med Suse- eller Red Hat-Linux. I tillegg til operativsystemet, er det i denne løsningen også et databaseverktøy fra Sybase, nærmere bestemt Adaptive Server Enterprise, også kjent som ASE.

I Norge skal det bygges opp et testsenter for å vise potensielle kunder hva en slik pakke kan gjøre. Senteret skal ha en fireveis OpenPower-server. Et viktig poeng med testsenteret er å demonstrere hvilke muligheter man har med den spesielle partisjoneringsordningen i IBMs Power-teknologi.

– Sybase med Linux på Power-servere kan være aktuelt for flere målgrupper i Norge, forklarer Niels Leikvang som håndterer forhandlerrelasjoner for IBM Norge. – Det kan dreie seg om NT-brukere på jakt etter et alternativ. Det kan dreie seg om Windows-brukere som har systemer basert på Microsoft SQL Servere som nå må gjøre seg opp tanker om veien videre. Det kan også være Unix-brukere som er interessert i å se på Linux.

Testsenteret skal utstyres med en fireveis Power5-maskinen. Den skal kjøre Suse Linux, og inndeles i fire partisjoner. I en av dem kjøres Sybase ASE, i en annen Sybase IQ, det vil si Sybases analysemotor for datavarehus. I de to andre kjøres applikasjoner som kunder kommer med. Testsenteret skal plasseres hos hostingselskapet WebDeal.

Leikvang mener han kan tilby besparelser på applikasjon, maskinvare, drift og vedlikehold.

– Plattformen med Linux og Sybase på Power-server er sikker og solid. Vi kan tilby migreringsverktøy for å konvertere det man i dag kjører på SQL Server til Sybase. Vi kan vise til TPC-C-tester av Sybase på Power som viser solid ytelse på denne kombinasjonen. Sammenliknet med andre Linux-plattformer, løfter vi opp sikkerheten ganske betydelig.

Partisjonering er noe av det som gjør plattformen tiltrekkende, forklarer Niklas Dahl, serverekspert i IBM.

– En Power-maskin kan deles opp i dynamiske partisjoner, slik at man kan kjøre applikasjoner i hver sin virtuelle maskin. På Power har vi to hovedtyper partisjonering. Vi kan kjøre en maskin slik at den minste enheten kan omfatte én prosessor, og variere en partisjon fr én til 64 prosessorer. En annen type partisjonering er å dele opp en prosessor, med minne og I/O, i opptil ti biter. Dette er en effektiv løsning på Power, fordi prosessoren gjør svært mye arbeid per syklus. Også her kan ytelsen per partisjon styres fortløpende. Databasepartisjoner kan innstilles på mye ytelse på dagtid da de erfaringsvis er svært aktive, og på mindre ytelse om natta da man kan forskyve datakraft over på andre oppgaver.

Dahl mener evnen til å opprettholde stor samlet ytelse i flere partisjoner er et viktig skille mellom Power og for eksempel VMware-partisjonering på Intel-plattform. Et annet viktig skille mellom Power og x86-plattformen gjelder feiltoleranse. Power5-maskiner er laget slik at man kan trekke ut og legge til minne og prosessor under drift. Skulle en prosessor svikte, vil partisjonene leve videre på datakraft fra de andre prosessorene.

Men hva vinner man egentlig på å kjøre virtuelle maskiner, i stedet for ett operativsystem og flere samtidig kjørende applikasjoner?

– Fra et rent driftssynspunkt er ett operativsystem og ingen partisjonering det mest effektive, innrømmer Dahl. – Men la oss ta en konkret situasjon: Du har en database, og oppå den ligger to applikasjoner. Den ene applikasjonen kjører mest på dagtid, den andre i hovedsak om natta. Dette er vanskelig å balansere hvis alt skal kjøre over ett operativsystem. Da må du ned til prosessnivå for å kunne fordele ressursene effektivt. Bruker du dynamisk partisjonering, kan du legge databasen i én partisjon, og så applikasjonene i hver sin partisjon. Da har du ferdige verktøy for å legge opp hvordan ressursene skal fordeles mellom de to applikasjonene, og det er langt enklere å legge opp en regel som automatisk omfordeler fra natt til dag og fra dag til natt. På den andre siden risikerer du aldri at én prosess overtar hele maskinen og gjør ting vanskelig for andre.

Det dreier seg med andre ord om løpende kontroll over tildeling av datakraft per applikasjon.

– Stapper man alt i én partisjon, mister man mye kontroll. Derfor er det smartere å se til at spesifikke tjenester holder seg til spesifikke partisjoner. Partisjonene er strengt atskilt, og kan man fordele maskinvareressursene bedre.

I Norge bruker WebDeal kombinasjonen Power, Linux og Sybase i stor skala. WebDeal er et hostingselskap som leverer driftsløsninger for forretningskritiske løsninger.

– Vi har flere åtteveis Power-servere, og venter en leveranse av en 32-veis maskin i løpet av de nærmeste ukene, forklarer daglig leder Jan Aril Sigvartsen til digi.no. – Vi er IBM Business Partner, og er en av de første som fikk lov til å leke med denne arkitekturen. Vi har bekreftet egenhendig at ytelsesøkningen er lineær etter hvert som man pøser på flere prosessorer. En åtteveis Power-maskin håndterer det dobbelte av en fireveis. Det tilsvarende er ikke tilfelle for en Intel-maskin, for eksempel.

Partisjonering av Power-servere er en grunnleggende del av WebDeals forretningsidé.

– Vi tilbyr datakapasitet på abonnement, og opererer med månedspriser. Vi kan tilby kunder ned til en tidels Power-prosessor. Ved behov kan vi styre tilgangen på datakraft opp eller ned på svært kort varsel.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Blant tilbudene til WebDeal er det Sigvartsen kaller «trend analyse». Det innebærer blant annet at kunden varsles når det ser ut som om behovet for datakapasitet vil øke, slik at man kan bestille mer.

– Det er også vesentlig å kunne tilby tilpasning til et dynamisk lastbilde. Kunden sparer mye på det i forhold til å dimensjonere sitt system for topper i kapasitet. Det viktige for oss er å være «on demand», og Power passer denne modellen veldig bra.

Sigvartsen bekrefter ellers at Power er veldig god til databaser.

– Om man kjører Oracle eller Sybase har ikke så mye å si. Men vi har merket oss at Sybase kjører veldig mye raskere på Power enn på andre plattformer.

Pakkeløsningen som WebDeal, Sybase og IBM går sammen om, tilbyr kunder et alternativ til hosting hos WebDeal.

– Vi tenker oss en ordning der vi leverer en fireveis maskin med Sybase, installerer den, setter den opp og drifter den, med 24/7 support. I en slik ordning vil kunden slippe å bruke tid på ting som ikke direkte angår forretningen. Hvis for eksempel en disk eller en CPU skulle oppleve problemer, rapporteres det automatisk til oss, og vi rykker ut for å fikse det. En slik ordning vil vi ta rundt 20 000 kroner i måneden for, sier IBMs Niklas Dahl.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.