FORBRUKERTEKNOLOGI

Leker katt og mus med Apple

Apple skal ha gjort et temmelig mislykket forsøk på å hindre kopisperrefritt kjøp fra selskapets musikktjeneste på nett.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. mars 2005 - 09:37

Etter at det i forrige uke ble kjent at Jon Lech Johansen og to andre hadde laget et program, PyMusique, som gjorde det mulig å kjøpe musikk uten kopisperre fra Apples nettjeneste, iTunes Music Store (iTMS), meldte Apple på mandag at selskapet hadde sperret for denne muligheten. Dette innebar dog at alle brukerne nå må oppgradere til versjon 4.7 av iTunes-programvaren.

I går meldte News.com at Johansen i samarbeid med andre hadde publisert kode på nettet som de hevder vil gjenåpne det hullet som PyMusique benyttet. Dette skal gjøre det mulig for Linux-brukere å kjøpe musikk uten kopisperre fra musikktjenesten, noe som skal være det primære målet til gruppen. Programvaren krever fortsatt at brukerne betaler for musikken.

Programvaren fungerer fordi musikken i iTMS ikke er utstyrt med kopisperre før den lastes ned med i iTunes-programvaren. Apples programvare gjør det mulig å brenne musikken til CD-er uten kopisperre. Denne musikken kan deretter rippes til MP3-filer eller tilsvarende, så i praksis har muligens ikke PyMusique så stor betydning i forhold faren for piratkopiering. Det handler mer om Apples ønske om å ha kontroll.

Ifølge News.com har jurister sagt at PyMusique kan være ulovlig, siden den bryter kopisperrer. I en e-postmelding til News.com skriver Johansen at hans arbeid er helt lovlig i landet han bor i (Norge).

- Men selvfølgelig, jeg vet svært godt selv om det man gjør ikke er ulovlig, ikke betyr at man ikke blir tiltalt eller saksøkt, skriver Johansen til News.com. Han ble som kjent tiltalt og frifunnet i Norge for å ha publisert verktøyet DeCSS, som gjorde det mulig med uautorisert avspilling av DVD-plater. I Norge er det foreløpig ikke forbudt å bryte kopi- eller avspillingssperrer. Dette kan endre seg hvis det nye forslaget til utvidelser av åndsverksloven blir vedtatt.

Den oppdaterte utgaven av PyMusique skal kun være tilgjengelig for Linux. Den første utgaven var også tilgjengelig for Windows.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.