Lekkasje: Her er Opera Ice

Vraker egen webmotor i ny nettleser.

Lekkasje: Her er Opera Ice
Nettleseren Opera Ice blir her presentert i en lekket video, angivelig fra et internmøte for ansatte i Opera Software før jul. Her blir nettleseren demonstrert på et Apple iPad-nettbrett. Bilde: Pocket Lint

Opera Ice er en helt ny nettleser til nettbrett og smarttelefoner. Produktet fra Opera Software blir lansert under Mobile World Congress i Barcelona i slutten av februar.

Det skriver Pocket Lint, som har publisert et videoopptak av et internt ansattmøte før jul, hvor en beta-versjon av nettleseren blir presentert.

«Ice» er basert på nettleser-motoren WebKit og ikke Operas egenutviklede «Presto»-motor.

Dette er ganske interessant, da valget betyr at produktet vil kunne kjøre på iOS sin native webmotor. Apple tillater som kjent ikke tredjepart programvare å tolke kode på deres mobilplattform. I tillegg skal Opera Ice komme i en Android-versjon.

Operas toppsjef Lars Boilesen skal ifølge Pocket Lint ha sagt at «fordi smarttelefoner vil bli kritisk for framtiden til Opera Software, så skal Opera nå fokusere på utgivelse av den nye nettleseren til iOS og Android i februar».

Dette er de ledende operativsystemene på mobil. Boilesen skal imidlertid ikke ha avvist også en Windows Phone-utgave i framtiden, men ga ifølge Pocket Lint uttrykk for at Microsoft ikke er prioritert før salget av Windows Phone tar seg opp.

digi.no kan nå bekrefte at videoen er ekte.

- Dette var helt enkelt en sniktitt på et av våre innovasjonsprosjekter her i Opera. Hvis vi bestemmer oss for å lansere dette produktet kommer vi naturligvis til å gi beskjed når vi gjør det, sier pressekontakt Pål Unanue-Zahl til digi.no.

Ice fremstår som spesielt tilpasset mobile berøringsskjermer. I videoen gjøres det et poeng ut av nettleserens minimalistiske fremtoning – den er uten knapper og visuelt brukergrensesnitt («chrome» på fagspråket) og kontrolleres i større grad med sveip og andre fingerbevegelser.

- Hvis vi lanserer dette konseptet for iOS hadde det vært naturlig å bruke Web View (WebKit, journ.anm.), på grunn av reguleringer i app store for nettlesere, skriver Unanue-Zahl i en kommentar til digi.no.

Opera har i mange år figurert høyt på listen over verdens mest brukte mobile nettlesere, ikke minst med Opera Mini, som i motsetning til nettlesere flest ikke tolker kode i klienten, men på selskapets servere.

De mobile nettleserne til Opera Software har imidlertid tapt andeler det siste året, kanskje særlig til nettopp de innebygde nettleserne i iOS og Android. Det fremgår av statistikk fra StatCounter.

- Opera Mini er fantastisk, men det er ingen fullverdig nettleser som Chrome eller Safari. Det er for mange nettsteder [Opera Mini] ikke fungerer med, skal Lars Boilesen ha sagt på ansattmøtet, ifølge Pocket Lint.

Videre skal han ha understreket at Opera Mini fortsatt er svært viktig for dem, og at de på ingen måte har tenkt å vrake Mini.

Boilesen skal også ha varslet en ny versjon av desktop-utgaven av Opera i mars. Hvorvidt dette blir versjon 12.13 eller en større oppgradering, ville selskapet ikke kommentere overfor digi.no.

    Les også: