Lekker bærbar for utviklere

Dell med ny Ubuntu-maskin.

Lekker bærbar for utviklere
Bilde: Stein Jarle Olsen

Dells nye XPS 13 er en av de fineste bærbare på markedet. Den er slank og rask og har imponerende tynne rammer rundt skjermen, slik at størrelsen reduseres ytterligere, samtidig som skjermen fortsatt er 13 tommer stor.

Les også: Vi prøver Raspberry Pi 2.

Nå kommer denne maskinen i en Linux-variant skreddersydd for utviklere. Dette er en del av Dells Project Sputnik, som innebærer maskiner som er nettopp tilpasset Linux-sentriske utviklere, samtidig som de skal «bare fungere».

Alt er på plass

Nye XPS 13 kommer fremdeles med Ubuntu forhåndsinstallert, versjon 14.04. Dell påpeker samtidig er de er klare over at noen vil foretrekke andre versjoner av Linux, så det legges ved informasjon om potensielle problemer og installasjonsveiledning for andre utgaver av operativsystemet.

Les også: Den aller beste ultraportable?

Dell pleier å legge også ved en del spesialiserte utviklingsverktøy med operativsystemet, det er rimelig å anta at det også er tilfellet her. 

De grunnleggende spesifikasjoner for maskinen er Intel i5 eller i7-prosessor, 8 gigabyte RAM og Intel HD Graphics 5500-brikke. Man kan deretter velge størrelsen på SSD-disken og hvorvidt man vil ha berøringsskjerm eller ikke. Det står i det minste i pressemeldingen - på den norske Dell-siden ser vi for øyeblikket kun én modell som koster 11,490 kroner og inkluderer en i7-prosessor, 512 gigabyte SSD-disk og den høyoppløselige berøringsskjermen. Uansett, maskinen kan bestilles allerede nå.