Lekker ThinkPad-kolleksjon i mai

I mai blir IBMs bærbare ThinkPad enda lettere. Alle modellene vil bruke de samme diskene, docking-enheter og annet tilleggsutstyr.

I mai blir IBMs bærbare ThinkPad enda lettere. Alle modellene vil bruke de samme diskene, docking-enheter og annet tilleggsutstyr.

Modellene som markedsansvarlig David Nichols i IBMs avdeling Mobile Computing forhåndsviser på konsernets norske hovedkvarter, utgjør en oversiktlig og tiltrekkende kolleksjon. Forvirrende tallbetegnelser er avskaffet til fordel for navn som forteller klart hvem modellene er beregnet for og hvordan de er utstyrt. Kolleksjonen fornyer de bærbare beregnet på det profesjonelle markedet. Det vil si at iSeries-modellene inntil videre opprettholdes slik de er i dag.

- Alt-i-ett-modellene 390 og 770, der du får tilsvarende utstyr i kassen som på bærbare modeller, døpes om til All-in-One. Her blir det fire varianter, fra en rimelig maskin med 12-tommers skjerm og Celeron-prosessor, til den dyreste med 15-tommers skjerm og Pentium III. 600-serien vil kalles Performance, og blir enda lettere og tynnere, selv toppvarianten med 14,1-tommers skjerm og 700 MHz Pentium III. Begge disse nye seriene vil kunngjøres 2. mai og komme på markedet i løpet av annet kvartal.

I tillegg til de lette og kraftige All-in-One, og de tynne og lette Performance-modellene, fornyes de små og lette 570 og 240 i Small & Light. Dessverre kommer ikke denne modellen før i september. Den store nyheten er at skjermen økes fra ti til tolv tommer. Det betyr at disse minste av alle ThinkPad i langt større grad enn i dag vil kunne komme i betraktning som ene-PC på jobb.

- Vi antar at noen av 570-brukerne likevel vil foretrekke å trappe opp til Performance, sier Nichols.

En av de viktigste nyhetene er at familiefellesskapet ikke lenger begrenses til lett gjenkjenbare trekk som ytre design og utmerkede tastaturer. Alt tilleggsutstyr til de nye ThinkPad skal kunne brukes av alle modellene.

- Alle disker, diskettdrev, CD-drev og DVD-drev vil kunne byttes fritt mellom alle maskinene. Det samme gjelder batterier og strømforsyning. Det skal også komme én portreplikator og én dockingenhet som passer til alle. Dette er et krav fra selskaper som ønsker å standardisere på ThinkPad samtidig som de ønsker et bredt utvalg av ulike modeller å velge fra.

Standardiseringen er også hensiktsmessig fra produsentens synspunkt. Produksjonen blir rimeligere, og prisene kan gjøres mer konkurransedyktige, i tillegg til at salgsargumentet er overbevisende.

Noen av IBMs konkurrenter har vraket de gamle parallell- og serieportene til fordel for mange USB-utganger.

- Tilbakemeldingene fra kundene tyder på at man stort sett ikke er helt klar til å gå over til det som kalles "legacy-free" systemer. Det er særlig parallellporten man ønsker å beholde. Men alle modellene har selvfølgelig USB-utganger.

Systemene er tilrettelagt for at Ethernet og modem kan tilbys gjennom MiniPCI-kort som alternatilv til å belaste et PC-kort-spor. Nichols sier at denne løsningen er valgt for å gi maksimal fleksibilitet til IT-avdelingene, som ofte ønsker å standardisere på nettverkskort fra en bestemt produsent for å forenkle driftingen. Derfor har man gått bort fra å tilby fast Ethernet-tilknytning i bærbare PC-er. MiniPCI kan også nyttes til trådløse tilknytninger etter Bluetooth-standarden, og til trådløst lokalnett. Nichols benytter anledningen til å demonstrere synkronisering via Bluetooth mellom en ThinkPad og en WorkPad, IBMs variant av lommemaskinen Palm.

En virkelig interessant nyhet er en utgang IBM kaller UltraPort og som er plassert øverst på skjermen. Nichols viser hvordan et kamera kan koples fast til UltraPort-utgangen, og brukes til en rekke formål, fra stillbilder til videokonferanse med 30 bilder per sekund.

- For å fremme bruken av kameraet vil vi levere en rekke applikasjoner. Funksjonene går fram av navnene: Video Editor, Video Mail, Video Phone. Dessuten vil vi levere et program kalt Watch Dog. Det er et program som sørger for at videokameraet filmer straks det merker bevegelse i lokalet. Det kan være interessant hvis du har mistanke om at noen forsyner deg av godteriene på pulten din mens du er borte.

UltraPort kan også brukes til antenne for trådløst lokalnett og Bluetooth.

Les mer om bærbare PC-er:
Intel tyveri-sikrer bærbare PC-er
Ultralett bærbar for bedriftsmarkedet
Fullverdig PC på 1,4 kilogram
Compaq velger AMD for nye PC-er og bærbare
Compaq med trådløse Armadaer
Bull: Rimelig kontor på under to kilo
IBMs Transformer - en lett tungvekter
Les mer om Bluetooth:
Bluetooth kan ikke forstyrre trådløse lokalnett
Frost & Sullivan: - Bluetooth går til himmels
Mini-radio erstatter alle ledninger
Ericsson ser for seg en Linux-tjener i alle hjem
Til toppen