Lemen-år på Internett

Mange av oss håper på ett nytt liv etter påske. Noen håper forgjeves. Hvis du tror du får penger for innholdet ditt i nær fremtid, tilhører du nok siste kategori. God vandring mot stupet.

Det er påtagelig at TV 2-mannen Gunnar Stavrum nå går i bresjen for å ta betalt for innhold på nett.

Utspillet om at innholdsaktørene bør kartellisere seg for å tvinge leserne til å betale for sitt konsum av redaksjonelt innhold på Internett, virker som et temmelig desperat trekk fra lederen for TV 2 Interaktiv. Uten å spekulere i hva slags beveggrunner som ligger bak (men det aner meg konturene av en bjeffende Kåre Valebrokk i kulissene), kan et første kontrollspørsmål være: Hvis TV 2 mener at det er betalingsvilje for det innholdet de produserer, hvorfor ikke ta betalt for innholdet som sendes på TV også?

Svaret vet jeg, like godt som deg: Konkurransen er for stor fra andre gratistjenester i TV-ruta. Dessuten får de betalt. I mangel på betalingsvillige seere, lar TV 2 annonsørene betale.

Annonsørene betaler imidlertid ikke (bare) fordi du er så pen og kjekk. De putter én krone i TV 2s lommebok i håp om å få to eller tre eller fire kroner tilbake av deg. Dette ønsket oppfylles relativt ofte. Hvis ikke, ville hele systemet brutt sammen.

Gratis innhold er derfor ikke gratis. Du betaler via omveier.


Forretningsmodellen fungerer på TV, i radio og endog på papir. Derfor er det ikke urimelig å tro at det er en modell som kan overføres til Internett også. Problemet akkurat nå er at tilbudet i aller høyeste grad overstiger etterspørselen. For om konkurransen er stor i TV-ruta, er det rene lekegrinda sammenlignet med konkurransen på nett.

Slik kan det ikke fortsette. Slik vil det heller ikke fortsette. Det vi ser nå er en midlertidig nedbremsing i et marked hvor gedigne utrenskninger står for tur.

Det er nemlig lemen-år på Internett. Det er tid for å vandre mot havet. Når det meste av flokken har stupt i døden, får de som blir igjen se om det ikke skulle være liv laga for å tjene penger på produksjon og distribusjon av innhold på dette mediet likevel.

God påske.Vil du betale for nyheter på Internett? Her kan du si din mening.


Til toppen