BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lenge til vi kan kaste tastatur og mus

Kjøp deg et godt tastatur og en god mus. Det er langt frem til andre typer måter å styre datamaskinen på, spår Gartner.

7. aug. 2003 - 09:04

Gartner har gått igjennom den teknologiske utviklingen på en rekke felter og deler ut råd til sine store kunder om hva de bør satse på og kanskje viktigst - hva de bør se an.

digi.no har fått tak i Gartners analyse av grensesnitt-teknologi for de neste fem årene. For en rekke teknologier lover oss bedre måter å både motta og styre informasjon på. Dessverre er det langt frem de kommer i vanlig bruk, mener analyseselskapet Gartner i en fersk gjennomgang av markedet og utviklingen.

Gartner bruker en "hype-kurve" for å beskrive hvordan de tror en gruppe teknologier vil bli utviklet og fanget opp av markedet.

    Les også:

Gartner kaller fasene "teknologiutløser" (oppfinnelse/gjennombrudd), "toppen av overspente forventninger" (mye hype, og mange oppstarter), "dalbunn og pessimisme" (teknologien dømmes som feilslått), "oppoverbakke" (pionérkunder starter opp) og "platå" (30 prosent markedsaksept).

Teknologiutløser-stadiet (nye teknologier)
Tankegjenkjenning er en teknologi som gjennom tilkoblede ledninger skal kunne tolke hva brukeren tenker, men dette ligger på forsøkstadiet og ligger mer enn 10 år frem i tid. Man får dessuten de beste resultatene når man oprerer inn følerne, noe de fleste brukere ikke ønsker.

Gjenkjenning av ansiktsuttrykk kan gjennomføres med avanserte kamera, men dette er bare nyttig i enkelte nisjemarkeder og ligger 5-10 år frem i tid.

Innopererte brikker kan identifisere brukere og gi helseinformasjon, men behovet for operasjon er et stort handikap. Ligger minst 10 år frem i tid.

Øyebevegelser kan følges av en kamera og kan erstatte mus for vanlige brukere. Teknikken er vist med prototyper, men kommerisielle produkter ligger fem år frem i tid og vanlig bruk 10 år, mener Gartner.

Skjermbriller bestråler øye direkte med et skjermbilde, noe som er nyttig i en rekke markeder, ikke minst for alle mobile brukere, Teknologien er vist, men må forbedres og det er 5-10 år til dette er i vanlig bruk.

Følelse-måling kan være nyttig i noen former for systemer, men hvordan er ikke klart. 5-10 år frem i tid, mener Gartner.

Fysisk feedback i form av hansker eller styrespaker som rister eller gir motstand kan være nyttig i nisjemarkeder og spill. Mer enn 10 år til vanlig bruk.

Datamaskiner i beltet som kan styres med brilleskjerm og stemmen er nyttig i nisjemarkedet, men vil neppe bli noe for den vanlig bruker. 5-10 år frem i bruk.

Skjermfigurer du kan snakke til og som hjelper deg kan være nyttig på nettsider, men er stort sett ikke så nyttig. Kanskje i bredere bruk om 5-10 år.

Elektronisk papir - arktynne og bøyelige skjermer du kan skrive på er fremdeles 2-3 år unna kommerisell lansering, men det vil ta 5-10 år før de er i vanlig bruk.

Toppen av overspente forventninger - mye snakk - lite virkelighet
Stemmegjenkjenning på bærebare enheter vil frigjøre oss fra små tastaturer på mange typer utstyr. Er i vanlig bruk på en rekke felter om 2-5 år.

Dalbunn og pessimisme:(mindre omtale og håp)

Naturlig språk er betegnelsen på programvare som klare å tolke innhold og mening. Målet er å la brukere skrive inn sine kommandoer med vanlige setninger, men teknologien må tilpasses mye til hver applikasjon. I vanlig bruk om 2-5 år.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Innlesing av tekst lar deg snakke inn tekst på Pcen, men til tross for at nøyaktigheten er høy føler mange brukere det rart å snakke inn tekst. Kanskje vil bruken av stemmestyring på mobiler redusere denne psykologiske sperren. Vanlige i bruk om 5-10 år

Tredimensjonale nettsider ble lansert for lenge siden og nå er båndbredden her, men verdien av 3D-navigerbare grensesnitt er uklar. Blir neppe vanlig, tror Gartner.

Maskin-oversettelse - systemer som oversetter tekst mellom to språk er blitt ganske bra, men ikke god nok til forretningsbrev og annen kritisk kommunikasjon. Bruken øker, men massemarkedet ligger 5-10 år frem.

Håndskriftgjenkjenning har fått en ny vind med TabletPC og blir stadig bedre. I bred bruk om 2-5 år.

Stemmegjenkjenning i telefonsystemer blir stadig bedre og brukes nå av mange. Massemarked om 2-5 år.

Platå-stadiet (massemarket):.
Opplesning av tekst (talesyntese) er den eneste teknologien Gartner mener er på vei inn i massemarkedet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.