JUSS OG SAMFUNN

Lenovo ble nektet å kjøpe Blackberry

Canadiske myndigheter skremt.

Canadiske myndigheter skal ha nektet å la Blackberry selge seg til det delvis statseide kinesiske selskapet Lenovo, også kjent som verdens største pc-produsent.
Canadiske myndigheter skal ha nektet å la Blackberry selge seg til det delvis statseide kinesiske selskapet Lenovo, også kjent som verdens største pc-produsent. Bilde: All Over Press
6. nov. 2013 - 08:57

Siste krampetrekning, skrev digi.no i går om den kriserammede smarttelefon-produsenten Blackberry, etter at panikksalget ble avlyst og toppsjef Torsten Heins ble sparket.

Fairfax Financial som ville kjøpe ut det canadiske selskapet for 4,7 milliarder dollar klarte aldri å finansiere sitt bud, og Heins mislyktes med å finne andre kjøpere.

Kina-frykt

Det har lenge sirkulert spekulasjoner og rykter om aktuelle kandidater til å sluke virksomheten, deriblant kinesiske Lenovo. Se artikkelen «Det er ingen grenser for hva vi kan kjøpe».

Lenovo som er verdens største pc-produsent skal ha vært svært interessert, men ble i praksis nektet å legge inn bud på Blackberry, skriver den canadiske avisa Globe and Mail.

Regjeringen i Ottawa skal ha gjort det klart at et kinesisk oppkjøp ikke kom på tale av hensyn til landets nasjonale sikkerhet, ifølge avisas kilder.

Blackberry er kjent for sitt nettverk som håndterer hundrevis av millioner krypterte meldinger hver dag, ifølge dem selv strømmer det mer enn 30 petabyte med data gjennom infrastrukturen deres i måneden. Mange av kundene er føderale myndigheter og offentlige etater i USA og Canada.

Det er ikke første gang at utenlandske aktører er blitt nektet å kjøpe opp amerikansk eller canadisk virksomhet med hensynet til nasjonal sikkerhet som begrunnelse.

Nylig satte Canada foten ned da en egyptisk mangemilliardær ønsket å sluke deler av teleoperatøren Manitoba. Den kinesiske teleutstyrsgiganten Huawei har også møtt stengte dører eller trusler om utestengelse i både Canada og USA.

Etter at det planlagte salget av Blackberry falt i fisk virker skjebnen til den kriserammede mobilprodusenten mer uklar enn på lenge. Aksjekursen raste mandag over 16 prosent. Verdien på virksomheten er på det laveste nivået på nærmere ti år.

Selskapet er priset til knappe 3,4 milliarder dollar. 2,3 milliarder av dette er penger i banken, som med dagens massive tapstakt vil være brukt opp i løpet av neste år.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra