BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lenovo først med AMD Fusion

Bruker AMDs helt nye prosessortype i billig, ultraportabel pc.

Lenovo ThinkPad X120e basert på AMD Fusion.
Lenovo ThinkPad X120e basert på AMD Fusion. Bilde: Lenovo
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. jan. 2011 - 13:02

Lenovo kunngjorde i dag at selskapet i løpet av februar vil lansere en liten, bærbar pc basert på AMD Fusion E-Series. Fusion er navnet på AMDs APU-er (Accelerated Processing Unit), en helt ny type brikker fra AMD hvor både CPU-kjerner, grafikk- og parallellprosesseringmotor, videoakselerator og felles bussteknologi er samlet i en og samme silisiumbrikke.

Den nye maskinen heter ThinkPad X120e. Den har i USA en startpris på under 400 dollar. Tilgjengelighet og pris i Norge er ennå ikke avgjort, men rundt 3000 kroner inkludert mva er nok ikke så langt unna sannheten.

Maskinen har 11,6 tommer skjerm og vil kunne leveres med Fusion E-240 eller E-350. APU-ene har henholdsvis én og to kjerner og er klokket til henholdsvis 1,5 og 1,6 GHz. Begge har et maksimal effektbehov på 18 watt.

Med det største batteriet (6 celler) vil maskinen veie 1,5 kg. Den skal da brukes i opptil 6,5 timer før batteriet må lades. Det ser ut til at maskinen i tillegg til GPU-en i Fusion-brikken, er utstyrt med en Radeon HD 6310-basert grafikkløsning.

Maskinen leveres med HDMI-kontakt, opptil 4 gigabyte minne og 7200 rpm harddisk på 160 eller 320 gigabyte. Standard operativsystem er Windows 7 Home Premium.

Mer Fusion

AMD Fusion APU sammenlignet med mynter (2 zloty og 1 euro) <i>Bilde: AMD</i>
AMD Fusion APU sammenlignet med mynter (2 zloty og 1 euro) Bilde: AMD

I tillegg til Fusion E-Series, tidligere kjent under kodenavnet «Zacate», introduserte AMD i dag Fusion C-Series, som tidligere hadde kodenavnet «Ontario». Dette er en enda mer strømgjerrig serie som har et maksimalt effektbehov på 9 watt. Serien består av modellene C-30 og C-50. C-30 har én kjerne klokket til 1,2 GHz, men C-50 har to kjerner klokket til 1,0 GHz.

Både C- og E-serien er basert på «Bobcat», den første helt nye x86-kjernen fra AMD siden 2003.

AMD vil i løpet av det inneværende halvåret lansere kraftigere utgaver av Fusion. Disse vil tilhøre A Series (kodenavn «Llano») og skal utstyres med opptil fire x86-kjerner og kraftigere grafikkløsning. AMD regner med at de første produktene basert på A-serien vil komme på markedet i løpet av sommeren.

Diagram over de viktigste komponentene i AMD Fusion APU. <i>Bilde: AMD</i>
Diagram over de viktigste komponentene i AMD Fusion APU. Bilde: AMD

Lenovo skal ikke være alene om å ta i bruk Fusion. AMD venter at også Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, MSI, Samsung, Sony og Toshiba vil kunngjøre planer om Fusion-baserte systemer i nær framtid. I første omgang dreier det seg om små bærbare eller netbooks, men senere i dette kvartalet vil også nettbrett og integrerte systemer bli lansert.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.