RESULTATERFINANS

Lenovo kjøper IBMs x86-servere

Historiens hittil største kinesiske oppkjøp.

Lenovo ønsker å overta hele IBMs virksomhet innen allmenne x86-servere.
Lenovo ønsker å overta hele IBMs virksomhet innen allmenne x86-servere.
23. jan. 2014 - 13:32

Lenovo bekrefter i en pressemelding at de har inngått en avtale om å kjøpe IBMs virksomhet innen x86-servere.

Lenovo betaler 2,3 milliarder dollar: 2 milliarder kontant og resten i Lenovo-aksjer.

Aldri før har noe kinesisk selskap gjort et så stort oppkjøp i et annet land.

Oppkjøpet omfatter System x, bladserversystemene BladeCenter og Flex System, x86-baserte Flex-systemer, samt serverfamiliene NeXtScale og iDataPlex.

IBMs maskinvareavdeling beholder stormaskinene System z, servere basert på Power-prosessorer, også Flex, samt lagringssystemer og dedikerte servere som PureApplication og PureData.

Salget får ingen innvirkning på IBMs satsing på programvare for x86-plattformer, heter det.

Avtalen omfatter et «strategisk forhold» mellom Lenovo og IBM innen globalt videresalg av utvalgte IBM lagringsprodukter, blant dem Storwise, samt visse typer spesialisert programvare.

Kunder forsikres at IBM vil over en lengre periode besørge vedlikehold for produkter som omfattes av oppkjøpet.

Oppkjøpet tilfører Lenovo en årlig omsetning på rundt 4,6 milliarder dollar.

7 500 IBM-ansatte, blant annet der IBM i dag framstiller sine x86-servere, det vil si Raleigh i USA, Shanghai og Shenzhen i Kina, og Taipei i Taiwan, ventes å tilbys å fortsette å arbeide for Lenovo.

Toppsjef Yang Yuanqing i Lenovo sier han håper å kunne gjøre for servere det Lenovo fikk til da de overtok IBMs pc-avdeling i 2005: Få til langsiktig vekst og lønnsomhet.

IBM forklarer at avhendingen vil gjøre det mulig for dem å fokusere på vekstområder som kognitiv databehandling, big data og nettskyen.

At IBM beholder det dedikerte maskineriet, tyder på at de tenker på samme vis som Oracle: Der er man også i ferd med å avvikle x86-satsingen, bortsett fra servere spesielt laget for å forhåndslastes med databaseverktøy er bestemte applikasjoner.

Amerikansk sikkerhetsfobi kan hindre at avtalen gjennomføres i sin nåværende form.

Da Lenovo kjøpte IBMs pc-virksomhet i 2005, krevde amerikanske myndigheter at alle Lenovo-ansatte måtte plasseres slik at de var fysisk avskåret fra kontakt med sikkerhetsfølsom virksomhet i IBM. Flere hundre måtte for eksempel flyttes ut av IBMs område i Raleigh.

Store eller viktige utenlandske oppkjøp av amerikanske bedrifter må godkjennes av Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS). Dette organet består av ledere for flere føderale instanser, blant dem departementet for handel, forsvar, innenriks sikkerhet, justis, og utenriks. Det ledes av finansministeren.

Flere eksperter sier til Bloomberg at CFIUS opplagt vil måtte interesser seg for Lenovos oppkjøp av IBMs x86-serveravdeling.

CFIUS kan være opptatt av tilgangen oppkjøpet gir Lenovo til IBM-servere innen kritisk infrastruktur og offentlig virksomhet. En annen grunn til bekymring er om IBM-servere framstilles nær militære anlegg eller tilsvarende følsom offentlig virksomhet.

Saksgangen er at CFIUS har 30 dager på seg til å godkjenne et utenlandsk oppkjøp. Dersom de ikke vil gi en godkjennelse innen den fristen, må de iverksette en granskning. En slik granskning kan ikke vare mer enn 45 dager. Den kan inneholde krav til oppkjøpet: Forhandlinger om disse kravene kan erfaringsmessig ta opptil flere måneder. Det var blant annet tilfelle da Kinas største olje- og gasselskap, Cnooc, i fjor avtalte å overta den amerikanske virksomheten til kanadiske Nexen. CFIUS godtok oppkjøpet til slutt.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.