OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Lenovo med storsatsing på Linux-baserte PC-er

Sertifiserer en rekke modeller.

Lenovo Thinkpad P53 er blant PC-ene som skal sertifiseres for blant annet Ubuntu.
Lenovo Thinkpad P53 er blant PC-ene som skal sertifiseres for blant annet Ubuntu. Foto: Lenovo/Doujianxiong
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. juni 2020 - 12:25

Selv om det i mange år har vært mulig å kjøpe én og annen PC-modell med et fabrikkinstallert Linux-operativsystem, så har «året da Linux på skrivebordet tok av» latt vente på seg. 

Derfor kommer det som en overraskelse når Lenovo nå opplyser at selskapet skal sertifisere samtlige av dagens Thinkstation- og Thinkpad P Series-modeller for både Red Hat Enterprise Linux og Ubuntu LTS. 

Fra før har Lenovo kunngjort et kommende pilotprogram hvor tre ulike Thinkpad-modeller leveres med Linux-distribusjonen Fedora. 

Simen Bakke, senior informasjonssikkerhetsrådgiver, skriver i kronikken om hvordan bakdøren i xz-biblioteket trolig ble plassert der.
Les også

Bakdøren i Linux – en sofistikert etterretningsoperasjon?

Kraftige maskiner

Dette dreier seg om relativt kraftige PC-er, det Lenovo kaller for arbeidsstasjoner. Lenovo lover å tilby «ende-til-ende-support», noe som skal omfatte alt fra sikkeroppdateringer til fastvareoptimaliseringer. 

Lenovo skal dessuten tilby enhetsdrivere oppstrøms direkte til Linux-kjernen, noe som skal kunne bidra til mer stabilitet og kompatibilitet gjennom hele levetiden til PC-ene. 

Selskapet viser til statistikk som med litt godvilje tilsier at Linux-baserte operativsystemer følger med eller installeres på 7,2 millioner nye PC-er hvert år. 

– En gang sett på som en nisjegruppe innen IT, er denne gruppen med datavitere, utviklere, applikasjonsingeniører, forskere og andre, i vekst. Den trer inn i etterspurte roller på tvers av bransjer og blir essensielle innen virksomhetene, skriver Rob Herman, sjef for blant annet Lenovos arbeidsstasjoner, i en pressemelding.

Den veldimensjonerte WSE-3-brikken skal gjøre verden klar for fremtidens KI-modeller, ifølge Cerebras.
Les også

Dette er verdens største prosessorbrikke – skal trene fremtidens KI-modeller

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.