Lenovo skal åpne Kina for Microsoft

Aldri før har Microsoft tegnet en så omfattende avtale med en internasjonal partner.

Lenovo skal åpne Kina for Microsoft
Bilde:

Styreformann Bill Gates i Microsoft er i Kina på et fire dagers besøk. Blant dem han skal treffe er Kinas president Hu Jintao: De to skal diskutere Microsofts forpliktelser overfor den kinesiske programvarebransjen. Andre offisielle arrangementer er Microsofts forum for asiatiske ledere i det offentlige, og et forum for ledere innen politikk og næringsliv i Hainan-provinsen i det sørlige Kina. Gates skal videre tale ved to universiteter i Beijing, blant annet det berømte tekniske universitetet Tsinghua.

I forbindelse med besøket har Microsoft inngått en banebrytende avtale med den kinesiske PC-produsenten Lenovo, verdens tredje største. Avtalen er Microsofts første om forskningssamarbeid med en internasjonal partner.

Ifølge avtalen går Microsoft og Lenovo sammen om å opprette et felleseiet – 50 prosent hver – forskningssenter i Beijing. Senteret skal utvikle teknologi for å dekke muligheter innen markedet for forbrukerelektronikk og mobilt apparatur og tjenester. Senteret skal lokaliseres til Lenovos anlegg i den kinesiske hovedstaden. Avtalen innebærer at Microsoft og Lenovo deler likt på rettighetene til alt som skapes i senteret.

Microsoft og Lenovo har hatt et tett samarbeid siden 2005, da Lenovo ble den første kinesiske PC-produsenten som leverer maskiner med Windows forhåndsinstallert, og markerte seg som en viktig partner i Microsofts kamp mot piratkopiering. Siden har samarbeidet blitt utvidet til å omfatte lavkost-PC-er til utviklingsland, og programmet Flexgo der kunder kan skaffe seg en PC mot et beskjedent depositum og betale resten ut fra hvor mye de faktisk bruker maskinen. Lenovo har en sterk posisjon i Kina, med en 35 prosent andel av hjemmemarkedet sitt.

Lenovo er med andre ord et viktig springbrett for Microsoft til å få et større fotfeste i verdens største nasjonale marked for IT og elektronikk.

Bill Gates stilte for en gangs skyld i bakgrunnen da Steve Ballmer og Bill Amelio, toppsjefer i hhv Microsoft og Lenovo, underskrev avtalen i Beijing onsdag.

I den offisielle pressemeldingen heter det at Lenovo venter å kjøpe «Microsoft Windows-programvare» verdt rundt 1,2 milliarder dollar over de kommende tolv månedene. Det tolkes dit hen at Lenovo PC-er kan få forhåndsinstallert Microsoft-applikasjoner, ikke bare selve operativsystemet.

Les mer om:
;