AVTALER & KONTRAKTER

Lenovo snuser på RIM

Vurderer oppkjøp av Blackberry-produsenten.

Bære eller briste: RIM-sjef Thorsten Heins må lykkes med  Blackberry 10 hvis selskapet skal overleve. Produktet som i fjor ble forsinket skal endelig lanseres onsdag til uken.
Bære eller briste: RIM-sjef Thorsten Heins må lykkes med Blackberry 10 hvis selskapet skal overleve. Produktet som i fjor ble forsinket skal endelig lanseres onsdag til uken. Bilde: Julie Fletcher/Bloomberg/Getty Images/All Over Press
25. jan. 2013 - 14:23

Gribbene har lenge sirklet over kriserammede Research in Motion (RIM). Amazon, Facebook, Microsoft og IBM er blant de som skal ha vurdert å legge inn bud.

Nå hekter også kinesiske Lenovo seg på.

– Vi ser på alle muligheter, både RIM og mange andre, bekrefter finansdirektør Wong Wai Ming overfor Bloomberg.

Bransjeaktører betrakter smarttelefonens framtid som lysere enn pc-en. Dette markedet er også i vekst i motsetning til pc-salget som det siste året har falt en del.

Lenovo produserer riktignok allerede smartmobiltelefoner, men primært for hjemlandet. Mens de i Kina har nærmere 15 prosent av markedet, er telefonene deres lite kjent i Vesten.

Wong, som i disse dager deltar på rikmannsklubben Verdens økonomiske forum i Davos, gjør det klart at Lenovo ikke vil nøle, dersom sjansen til å knipe RIM byr seg.

Dette skal ikke være løst snakk. Ifølge Wong har Lenovo vært i dialog med RIM og bankforbindelser om ulike kombinasjoner av oppkjøp eller annet strategisk samarbeid.

Lanseringsklar

Blackberry var lenge kongen på smarttelefonhaugen, kanskje spesielt i hjemmemarkedet Amerika, men i likhet med Nokia har RIM tapt stort til Android- og iOS-mobiler i senere år.

I fjor stupte aksjekursen til et historisk lavt nivå, men Research in Motion har siden styrket seg gradvis. Aksjen handles i skrivende stund for 18,32 dollar stykket, opp hele 180 prosent siden bunnoteringen på rundt 6 dollar i september.

Veksten skyldes nok delvis spekulasjonene om et mulig salg eller en oppstykking, men også optimisme for nye Blackberry 10, som etter forsinkelser endelig skal lanseres onsdag i neste uke.

Aksjen spratt opp 13 prosent på sensommeren i fjor, bare på spekulasjoner om at Samsung kan komme til å lisensiere det nye operativsystemet.

RIM er i dag verdt om lag 9,13 milliarder dollar.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.