Lenovo varsler tap og kutt

Dårlig salg i USA og Kina utløser en nedbemanning på 11 prosent og andre krafttiltak.

Lenovo varsler tap og kutt

Dårlig salg i USA og Kina utløser en nedbemanning på 11 prosent og andre krafttiltak.

Den kinesiske pc- og serverleverandøren Lenovo varslet i går at de vil gjøre opp desember-kvartalet, regnskapsårets tredje, med tap. De vil gjennomføre flere krafttiltak for å redusere utgiftene med 300 millioner dollar i regnskapsåret 2009–2010.

2500 årsverk skal bort, det svarer til rundt 11 prosent av staben i Lenovo. Kuttene skal ikke konsentreres geografisk, men fordeles jevnt. Lederkompensasjonene – lønn, bonus og så videre – skal ned 30 til 50 prosent. Salgssjefen for USA, Scott DiValerio, forlater selskapet, og erstattes ikke: Ansvaret overtas av driftssjef Rory Read. Driften i Kina, Asia/Stillehavet og Russland slås sammen under én enhet. Callsenteret i Toronto skal flyttes til selskapets amerikanske hovedkontor i Morrisville i den amerikanske delstaten North Carolina.

Omstruktureringen vil belastes regnskapsåret 2008–2009 med 150 millioner dollar, hovedsakelig i fjerde kvartal, det vil si mars-kvartalet. Man kan altså vente negativt resultat i både desember og mars.

Lenovos styreformann Yang Yuanqing sier i en offisiell erklæring at integrasjonen av IBMs pc-avdeling har vært en suksess, men at driften i siste kvartal var skuffende. Han betegner den allmenne økonomiske situasjonen som usikker, og at det derfor er nødvendig å sikre så effektiv drift som mulig, med tanke på framtidig vekst.

Lenovo kjøpe IBMs pc-avdeling i 2005. Etter oppkjøpet oppnådde Lenovo en lang rekke kvartaler med tosifret resultatvekst. Serien tok slutt i september-kvartalet 2008, da resultatet falt 78 prosent fra samme kvartal 2007, til 23,4 millioner dollar.

Ifølge analyseselskapene Gartner og IDC tapte Lenovo markedsandeler fra tredje kvartal 2007 til tredje kvartal 2008: fra 8,0 prosent til 7,4 prosent globalt ifølge Gartner, og fra 8,2 prosent til 7,7 prosent ifølge IDC. Lenovo er verdens fjerde største pc-leverandør.

I forrige uke var Lenovos aksjekurs 70 prosent lavere enn for ett år siden.

Handelen i Lenovo-aksjen ble en stund suspendert på Hongkong-børsen, i påvente av selskapets børsmelding. Da nyhetene om det forventede tapet ble kjent, falt kursen 20 prosent.

I tillegg til salgsproblemene i USA, rammes Lenovo hardt av et svekket hjemmemarked. 40 prosent av selskapets omsetning er i Kina. Både Dell og HP har varslet at de akter å ta andeler i det kinesiske markedet.

Analytiker Alex Wong i Ample Finance sier til Dow Jones Newswires at utsiktene for 2009 er heller dystre. Han legger til at han selv ikke ville investert i Lenovo-aksjen slik situasjonen er nå.

    Les også:

Til toppen