RESULTATERFINANS

Lenovo vokser kraftig i Europa

Men lavere global omsetning enn ventet.

Lenovo-toppsjef Yang Yuanqing virker tilfreds med veksten til selskapet, selv om omsetningen totalt sett i forrige kvartal var lavere enn det analytikere hadde ventet.
Lenovo-toppsjef Yang Yuanqing virker tilfreds med veksten til selskapet, selv om omsetningen totalt sett i forrige kvartal var lavere enn det analytikere hadde ventet. Bilde: ChinaFotoPress via Getty Images/Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. nov. 2014 - 11:36

Kinesiske Lenovo nådde flere milepæler i forrige kvartal, det andre i selskapets avvikende regnskapsår. Selskapet har blant annet aldri tidligere levert enheter, dersom man legger sammen pc, nettbrett og smartmobil. Den nye rekorden er 35,6 millioner enheter på ett kvartal.

Sammenlignet med samme kvartal i fjor, økte dog ikke omsetningen til Lenovo med mer enn 7 prosent, til 10,5 milliarder dollar. Ifølge Wall Street Journal er dette en lavere vekst enn det analytikerne hadde ventet. Nettofortjenesten på 262 millioner dollar er derimot omtrent som analytikerne hadde ventet. Dette er 19 prosent mer enn for et år siden.

– Lenovo hadde nok et sterkt kvartal som viste utmerket vekst i markedsandeler og profitt. Ikke bare nådde vi nesten 20 prosent markedsandel innen pc, vi ble også nummer én i det bredere pc+nettbrett-markedet for første gang. I mai satte vi opp dette som en mål innen to år, men oppnådde det på to kvartaler, sier Yuanqing Yang, styreformann og CEO i Lenovo, i en pressemelding.

– I løpet av den siste måneden har vi fullført oppkjøpene av Motorola Mobility og IBM x86 [servere, journ. anm.]. Med disse to avtalene, er vi nå nummer tre i begge de to forretningsområdene, men vi er ikke fornøyde. Vi vil gjenskape vår suksess innen pc-er med å vokse raskere enn markedet for å utfordre topp to, sier Yang.

De to forretningsområdene, sammen med «Ecosystem and Cloud Business», står nå for 15 prosent av selskapets totale omsetning. For tre år siden var andelen på 4 prosent. Blant annet leverte Lenovo 35 prosent flere ThinkServer-produkter i forrige kvartal enn for et år siden.

Det er likevel leveranser av bærbare pc-er som utgjør det meste av Lenovos omsetning, 5,5 milliarder dollar eller 52 prosent.

I forrige kvartal leverte Lenovo tre millioner nettbrett globalt, 30,6 prosent mer enn for et år siden. Det meste av veksten skjedde utenfor Kina.

Lenovo har økt leveransene av smartmobiler med 38 prosent på et år, til 16,9 millioner enheter. Men omsetningen til mobildivisjonen, som også inkluderer nettbrett, falt med 6 prosent.

Europa

Det er i EMEA-området (Europa, Midtøsten og Afrika) at Lenovo nå opplever sterkest omsetningsvekst, opp 33 prosent til omtrent 3 milliarder dollar. Dette skyldes blant annet økt pc-salg.

Lenovo-sjef i Norge, Anders Lersveen er i alle fall fornøyd med hvordan selskapet gjør det i det norske markedet. <i>Bilde: Kine Toth, Nucleus AS</i>
Lenovo-sjef i Norge, Anders Lersveen er i alle fall fornøyd med hvordan selskapet gjør det i det norske markedet. Bilde: Kine Toth, Nucleus AS

– Lenovo i Norge har befestet seg som nummer to i det totale pc-markedet med en vekst på syv prosentpoeng opp fra fjoråret, med en markedsandel på 19,7 prosent, sier Anders Lersveen, general manager i Lenovo Norge, i pressemelding.

– Vi har vokst mer enn tre ganger raskere i markedene for bærbare og stasjonære maskiner, og opprettholder også her en sterk posisjon som nummer to. Vi er sikre på at vi vil fortsette i riktig retning ettersom vi styrker vår kommersielle portefølje med den kommende lokale integreringen av IBMs x86-servere samt høster fruktene fra de nye YOGA-produktene som ble lansert 9. oktober. De første reaksjonene vi har fått har vært svært positive, sier Lersveen.

Hjemmemarkedet er likevel det største markedet til Lenovo. I forrige kvartal omsatte selskapet for 3,8 milliarder dollar i Kina, en nedgang på to prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.