JUSS OG SAMFUNN

Ler av Akersgata

Gerhard Helskog sier til digi:media at han ler av den kritikken Akersgata har rettet mot ham etter at det ble kjent at han hadde betalt for intervjuet med Tom Kimmo Eiternes.

Morten Øverbye
24. apr. 1997 - 00:00

- Jeg ler av de avisene som har innført et system der de betaler nynazister for informasjon, sier Helskog og mener at det er en prinsipiell forskjell på dette systemet og det at han valgte å betale Ku Klux Klan-lederen Tom Kimmo Eiternes for intervjuet.

- Kort oppsummert hadde vi et intervju med Eiternes, der vi kjørte ham rimelig hardt på hans syn på det å bruke vold i politikken. Etter to timers intervju med ham, sprakk det og han kom med noen uttalelser som bekreftet at han var villig til å ty til vold for å nå sine politiske mål. Det hadde aldri vært snakk om penger i forkant av intervjuet, og det var heller ikke snakk om penger da vi dro derfra etter intervjuet.

Flere dager senere dukket imidlertid Eiternes opp i redaksjonen for å trekke intervjuet, forteller Helskog.

-Vi hadde da et moralsk dilemma, der vi måtte velge mellom å la ham trekke intervjuet, eller komme til enighet med ham om en kompensasjon for den umaken han nå ble påført.

- Var det ikke én mulighet til? Kunne dere ikke si at dette intervjuet var av så stor samfunnsmessig interesse, at dere ville velge å sende det, uten hans samtykke?

- Nei, da ville vi på en måte begynt å bryte den avtalen vi har med folk som stiller opp i våre intervjuer, som sier at de kan be oss trekke intervjuet inntil det er teknisk umulig.

Løsningen ble derfor at Eiternes fikk to ganger vanlig tipshonorar fra TV2. Et vanlig tipshonorar er på 10.000 kroner. Etter skatt kunne dermed Eiternes innkassere 16.000 kroner. Helskog mener likevel ikke dette kan kalles sjekkheftejournalistikk.

- Jeg har ikke kjøpt svar, men forsøkt å avverge at intervjuet ble trukket, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.