Lernout & Hauspie sklir mot konkurs

Det belgiske språkprogramvareselskapet Lernout & Hauspie sklir mot stupet og har nå søkt om kreditorbeskyttelse.

Det er en dårlig dag for de som misliker tastatur - den økonomiske situasjonen for den ledende leverandøren av systemer for å lese inn og få lest opp tekst fra datamaskiner blir stadig mørkere.

Belgiske Lernout & Hauspie må innrømme stadig mer økonomisk rot. Lenge var det snakk om mindre summer, men etter hvert ble det offentliggjort at 950 millioner kroner (100 millioner dollar) har "forsvunnet" fra selskapets sør-koreanske kontor. Dette skriver Wall Street Journal.

Mye tyder på at Sør-Korea kontoret har blåst opp sine omsetningstall. Uansett - uten nesten én milliard kroner, blir regnskapet og selskapets fremtid kullsort. Situasjonen er nå så alvorlig for det tidligere høytflyvende selskapet at de i går søkte Chapter 11, det amerikanske uttrykket for kreditor-beskyttelse.

Dette gir selskapet pusterom mens man leter etter en løsning. I mellomtiden er aksjekursen ramlet syv dollar, under en tiendel av kursen i mars.

Problemene har forplantet seg til Norge, der selskapets partner, Nordisk Språkteknologi, møter tøffere krav. Nå må selskapet tjene penger tidligere og forlanger at den norske partneren sier opp 11 ansatte, skriver Dagens Næringsliv. Nå spøker det også for språk-teknologisenteret Sail Port Northern Europe. Bankene som sitter på lånene til Lernout & Hauspie har bare gitt selskapet ut uken for å finne en løsning. Men det ser mørkt ut.

- Problemet i Sør -Korea kan være bare toppen av isfjellet, sier Lanny Davis, juridisk sjef i selskapet, til Wall Street Journal.

Lernout & Hauspie er uansett økonomiske problemer leder i et marked som vokser raskt og burde derfor ha en god sjanse til å finne investorer. Blant annet er selskapet en sterk og viktig parter til Microsoft som har investert tungt i selskapet. Bill Gates og Steve Ballmer viste nylig når de reddet Corel fra konkurs med et kjøp.