Les de aller siste nyhetene på toget

Nå lanserer start.no sin nye alternative mobilportal. Den inneholder blant annet verdens første nyhetsagent for WAP, som tråler igjennom norske nettsteder og presenterer de aller siste nyhetene i en samlet oversikt.

Mobiloperatørene har til nå dominert hele verdikjeden på WAP. De har hatt kontroll over radionettverket, operert som nettleverandør og hatt kontroll over brukernes startsider, hevder Start ( som eies av nettleverandøren Powertech, DB Medialab og Start Toppfotball ) i en pressemelding.

Mobilportalenwap.start.no er et alternativ til operatørenes ferdigprogrammerte startsider. Tjenesten er utviklet av DB Medialab ( Dagbladets selskap for satsing på nye medier) for start.no.

- Vi har prøvd å teste WAP-tjenesten vår på Motorolas folke-WAP, men det gikk ikke. Telenor har frosset startsiden på disse telefonene, sier prosjektleder Jan Thoresen til digi.no.

- Motorola sier det skal være mulig å stille inn telefonen, men de har ikke klart det selv ennå, forteller Thoresen som heller ikke har greid det selv.

- Både norsk og dansk brukerstøtte på Motorola har mislyktes med dette hittil. Start-brukerne må nok kjøpe en dyrere WAP-telefon. Billig-telefonene er ubrukelige hvis man ikke skal surfe på Telenor-sidene, med mindre man klarer å få opp en ny startside. Det gjenstår å se hvordan. Akkurat nå venter vi på tilbakemelding fra Motorolas engelske brukerstøtte-avdeling, sier en lettere oppgitt Thoresen.

Men for de heldige som er eiere av en litt dyrere WAP-telefon;

På den nye startsiden er det blant annet bygget opp en helt ny emnekatalog over norske og utenlandske WAP-sider. Det er også laget en nyhetsagent som tråler igjennom norske nettsteder på jakt etter nyheter. De aller siste nyhetene presenteres i en samlet oversikt, og tjenesten er, ifølge Start, først i verden av sitt slag.

Start-medlemmer kan også via førstesiden lett sjekke sin e-postkonto med mobilen. Man kan også sende e-post via WAP.

Både Telenor og det lille norske selskapet Edge Technologies lanserer sine e-posttjenester for WAP i dag.

Portalen start.no ble lansert for syv måneder siden og har nå 90.000 registrerte brukere. Nå er planen å videreføre suksessen over til fremtidens mobile Internett.

- Dette er kun en forsmak på hva som kommer. Vi har store ambisjoner både på innholdssiden og telesiden. WAP er i dag en svært primitiv teknologi med relativt dårlig grensesnitt. Likevel er WAP en viktig forsmak på hva vi kan forvente oss av fremtidens trådløse bredbåndsnettverk, sier Thoresen som har utviklet tjenesten i samarbeid med Ola Strømman.

- Vi vil bruke tiden fremover til å posisjonere oss for fremtidens Internett, som er langt unna skrivebordet og PC-skjermen vi forbinder med nettet i dag. Behovet for ryddig, oppdatert og redaksjonelt bearbeidet innhold vil imidlertid være like stort, sier han.

Til toppen