Les e-post i påskefjellet - eller eventuelt på trikken

Telenor tilbyr nå sine kunder å lese og sende e-post via mobiltelefon. Men Telenor er ikke alene. Det finnes et gratis alternativ for deg som vil lese e-post hos en hvilken som helst ISP via mobil.

Telenor tilbyr nå sine kunder å lese og sende e-post via mobiltelefon. Men Telenor er ikke alene. Det finnes et gratis alternativ for deg som vil lese e-post hos en hvilken som helst ISP via mobil.

Fra i dag tilbyr Telenor Internett sin tjeneste Epostleser for WAP. Samtidig tilrettelegges nettstedet online.no for WAP.

- Det er viktig å understreke at wap.online.no i denne fasen er en testlansering, sier Lars Bakken, ansvarlig for mobile Internett-tjenester i Nextra. En full lansering med ytterligere tjenester kommer i juni.

Den nye WAP-tjenesten kan, ifølge en pressemelding, brukes uten ekstra kostnad for alle som har Internett-abonnement hos Telenor. Oppkoplingen skjer gjennom de samme telefonnumrene som brukes for oppringt nettaksess. Kostnad for bruk blir dermed mobiloperatørens normale pris for mobilsamtaler når man er oppkoplet til nettet.

Men det finnes flere alternativer hvis du vil lese e-post på trikken. Eller på fjellet. Eller i parken.

Det norske enkeltmannsforetaket Edge Technologies lanserer nå en ny, gratis e-posttjeneste på WAP. Tjenesten lar deg koble deg opp med mobiltelefonen mot en hvilken som helst e-postboks via standard protokoller som POP3 eller IMAP.

- I motsetning til lignende tjenester, trenger man ikke å opprette noen ny e-postadresse eller sette opp videresending av e-posten sin. Man kobler seg kort og godt direkte opp mot en angitt e-postserver med mobiltelefonen ved hjelp av de samme protokoller som en typisk e-postklient på PC, forteller gründer Øystein Skotheim til digi.no.

Registrering er svært enkelt, og kan foregå på web eller direkte på telefonen

Skotheim mener produktet bør være en svært reell konkurrent til lignende tjenester fra de store teleselskapene.

- Grunnen til at jeg utviklet denne tjenesten var at jeg brukte Telenors mobilpost-tjeneste og Universal Meldingssentral. Dette kostet 45 kroner i måneden, så da bestemte jeg meg for å lage en gratis tjeneste. Først var det bare jeg som brukte den, men det skulle ikke så store endringer til før flere kunne bruke tjenesten, forteller han.

- Vår tjeneste er helt gratis, innebærer ingen forpliktelser, og krever kun at du har en vanlig e-postadresse som du kan lese posten fra med POP3 eller IMAP. Dette gjelder for stort sett alle, unntatt de som bruker rene web-baserte tjenester som Hotmail eller Yahoo.

Skotheim har fått flere henvendelser fra bedrifter som ønsker å kjøpe tjenesten som offisielt lanseres i dag. Flere brukere er allerede registrert.

- Såvidt jeg vet er vi først i Norge med å tilby denne type tjeneste. Vi er også av de første i verden som tilbyr IMAP på WAP. Vi baserer oss utelukkende på gratis programvare (Apache webserver på Linux plattform, MySQL database og diverse verktøy), sier Skotheim.

Til toppen