Leserne har talt: Her er språket flere burde lære seg

Lenge leve weben.

Leserne har talt: Her er språket flere burde lære seg
Javascript fikk flest stemmer da Digi-leserne stemte frem språket flere burde lære seg.

Forrige uke spurte vi leserne hvilket programmeringsspråk flere burde lære seg. Nå er 1700 stemmer talt, og resultatet er tydelig: Javascript kommer først, etterfulgt av C#, C/C++ og Python. Se resultatene i grafen under:

Her er det vi leser fra tallene:

  • Nesten ingen stemte for Objective-C. Swift seiler frem som den soleklare vinneren i iOS-sfæren.
  • .NET-språkene skårer svært høyt. Slått sammen ville Visual Basic og C# fått 17,9 prosent av stemmene.
  • Et lite kuriosa: Assembly og COBOL danker ut nye språk som Go og Rust

Norske arbeidsgivere har talt: Så etterspurt blir din IT-kompetanse de neste årene

Hvorfor vinner Javascript?

Driver man med webutvikling, må man kunne Javascript. Alle nettlesere støtter språket, og for mange er dette et naturlig steg videre etter at man har lært seg grunnleggende HTML.

Vi ser også en trend i IT-verden, som har blitt mulig etter hvert som språk har blitt bedre og nettet har blitt raskere: Økt bruk av webapplikasjoner.

I motsetning til skrivebordsapplikasjoner slipper man tungvindte utrullinger, og man får alle brukerne over på samme versjon. Et firma som valgte nettopp denne løsningen er Ardoq, som vi omtalte i forrige uke.

– Programvaren blir enkelt tilgjengelig for brukeren, og det blir mye enklere for oss å distribuere den. Web som plattform har blitt mye bedre de siste årene - for fem år siden ville ikke dette vært mulig, forklarer Erik Bakstad, teknisk direktør i IT-oppstarten.

En webapp laget med Javascript vil kunne kjøre på de aller fleste enheter, påpeker han. Altså slipper man å lage egne versjoner for OS X, Linux og Windows.

– Utrolig raskt

– Hvordan har det blitt bedre?

– Leverandørene har brukt enormt mye ressurser på å optimalisere Javascript-motorene sine, og det har gjort dem utrolig raske. Standardisering har også tatt seg opp: Nå er det færre feil på tvers av nettlesere. Språket har blitt modent.

Det finnes også et hav av ferdige biblioteker til Javascript. Det mest brukte av disse er Jquery, som i ti år har latt webutviklere manipulere nettsider med enkle kodegrep. Bibliotekene sparer utviklere for tid.

Et aldri så lite gjennombrudd kom med Node.js, som lar utviklere bruke Javascript på serversiden. Nå kan man lage store og kompliserte programmer utelukkende med Javascript.

– Det er definitivt lurt å spesialisere seg mer på Javascript. Det er noe du bør kunne hvis du jobber som utvikler, siden det er så enormt utbredt.

Han kaller det en «webens versjon av Assembly» - andre språk kompilerer til Javascript.

– Men jeg vil også anbefale å se på andre språk i ulike paradigmer. Det kan for eksempel være nyttig å lære seg et funksjonelt språk i tillegg (Eksempler: Clojure, Haskell, Erlang, red anm). Da ser du enklere fordeler og ulemper ved ulike paradigmer og det er enklere å lære seg nye språk siden de samme ideene går igjen i mange av språkene.