BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Lessig blant USAs fremste eksperter

Flere amerikanske nettmagasiner har gravd fram nye uttalelser og vurderinger av professor Lawrence Lessig ved Harvard, som skal levere en avgjørende betenkning i saken mellom Microsoft og USAs justisdepartement innen utgangen av mai 1998.

Eirik Rossen
22. des. 1997 - 16:25

MSNBC - en tjeneste delvis eid av Microsoft - har snakket med representanter for advokatfirmaet Gray Cary Ware & Feinberg i Palo Alto i California. Spesialist på teknologijus Ian Feinberg sier at dommeren som har bedt Lessig komme med betenkningen - Thomas Penfield Jackson - antakelig ikke vil bestride Lessigs teknologiske konklusjoner rundt kjernen i saken, det vil si sammenhengen mellom en nettleser og et operativsystem. Feinbergs kollega Mark Radcliffe karakteriserer Lessig som en av USAs to eller tre fremste eksperter på Internett-lovgivning.

Associated Press har snakket med flere jurister som kjenner Lessigs arbeid, og som advarer mot å trekke konklusjoner om hvordan Lessig vil vurdere saken mot Microsoft på grunnlag av hans bakgrunn. Dette rammer blant annet kommentaren til antitrust-aktivist Charles Mueller (se referert artikkel) om at Lessig er monopolenes mann fordi han har vært formet ved Chicago-universitetet. At Lessig nylig har byttet ut sin Windows PC med en Mac, vil heller ikke spille noen rolle, understreker AP.

Carl Sunstein, en tidligere kollega av Lessig i Chicago, karakteriserer Lessig overfor AP som "uavhengig" i tankegangen, og som en mann som er svært forsiktig før han danner seg en oppfatning.

Lessig har markert seg ved sin motstand mot regjeringens forslag til regulering av Internett i Communications Decency Act (CDA). Men han har samtidig argumentert mot dem som vil overlate all kontroll av barns Internett-tilgang til foreldre og foresatte. I juli i år skrev han i Wired at dette ville være en ansvarsfraskrivelse fra leverandørenes side, og at programvare i så fall ville overta lovverkets nødvendige sensurfunksjon.

Lessig er også motstander av selvsensursystemet PICS (Platform for Internet Content Services) der nettsteder kategoriseres og utstyres med usynlige merkelapper. Så kan foresatte, lærere og bibliotekarer konfigurere barnas nettlesere slik at de avviser nettsteder hvor PICS-ratingen faller utenom det disse oppfatter som tillatt streifestoff. Lessig mener dette systemet - som i en utvidet form anbefales av EU - i praksis vil gi myndighetene makt til å avgjøre hva folk skal kunne finne på nettet.

I oktober ble Lessig intervjuet av Dallas Morning News. Her definerte han sitt ståsted som et sted mellom de som sier dagens lovverk kan brukes på det nye mediet, og de som sier alle gamle lover er utilstrekkelig og bør oppgis. Han advarte at både kriminelle og myndighetspersoner har muligheter til å misbruke Internettet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra