JUSS OG SAMFUNN

Leste Linux-leksa for Telenor-sjefen

Linux-folk som Vidar Bakke advarte statsråd Meyer mot å følge Telenor-sjefens råd om ensrettet IT i stat og kommune.

24. aug. 2004 - 07:29

Moderniseringsminister Morten Andreas Meyer inviterte en samlet norsk IT-bransje til debatt mandag ettermiddag. Hovedspørsmålet var hvordan det offentlige kan levere enklere og bedre IT-baserte tjenester til folk flest og næringslivet.

I dag har offentlige etater og kommuner vidt forskjellige IT-løsninger. Meyers mål er å samle de offentlige tjenestene i en felles portal – norge.no – med bedre og mer effektive tjenester. Mandag mottok han råd fra en samlet norsk IT-bransje.

Det meste som kunne krype og gå i norsk IT-bransje var til stede i den lufttette kjelleren i Arbeids- og administrasjonsdepartementet mandag. En av de inviterte var Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas, som selv har startet en omfattende prosess med effektivisering av selskapets IT-systemer. Baksaas hadde følgende råd til moderniseringsminister Meyer.

– Vår erfaring er at den beste løsningen er å flytte viktige IT-beslutninger til toppledernivå, og samtidig innføre felles standardiserte IT-systemer, sa Baksaas.

Etter at Telenor flyttet til Fornebu har Baksaas blant annet sørget for å samle 25 serverparker i en felles standard.

– Det var ikke alle som likte at vi gjorde det, men det har gitt en klar effektivitetsgevinst, sa Baksaas i går og viste til at ministeren kan møte de samme problemene i offentlig sektor.

Baksaas fikk støtte fra Telenor-partner og Accenture Norge-sjef Nils Øveraas, og flere andre på møtet.

Men ikke alle var like enige med Telenor-sjefens råd. Flere tilhengere av Linux og åpen kildekode slaktet Telenor-sjefens råd til ministeren. De frykter at de store aktørene, i første rekke Microsoft, skal forsterke posisjonen sin ytterligere.

En av dem var Vidar Bakke fra NUUG Foundation, som er en privat stiftelse som finansierer Skolelinux-prosjektet.

– Telenor-sjef Baksaas og Accenture tar helt feil. Det at man skal trykke en enhetlig løsning nedover hele offentlig sektor er helt meningsløst, sa Bakke med høy og klar stemme i går.

– Det å prøve å tvinge gjennom faste løsninger er helt håpløst gammeldags. Det bør være fri konkurranse og åpne standarder. Konkurranse er vel et område som ministeren og Høyre har gode erfaringer med, sa Bakke.

IKT Norge-sjef Per Morten Hoff tok imidlertid Telenor-sjefen i forsvar.

– Dette er et så stort og viktig tema at det ikke bør hindres av spørsmålet om teknologi. Vi er for åpne standarder, men valg av programvare bør ikke være et politisk spørsmål, sa Per Morten Hoff.

Linux-tilhenger Vidar Bakke tolket imidlertid Hoffs uttalelser som en støtte til lukkede standarder i det offentlige.

– Det er oppsiktsvekkende at Per Morten Hoff gir støtte til tilhengere av lukkede standarder. Det er også spesielt at Telenor-sjefen og Accenture går inn for slike løsninger. Det virker som om de var instruert og samkjørt på dette, spekulerte Bakke i møte med digi etter møtet i går.

For øvrig var det mange på konferansen som roste statsråd Meyers initiativ til IT-konferansen. Det manglet ikke på gode råd og tips til Meyer, som står foran en formidabel oppgave når han skal reformere tjenestene i offentlig sektor.

Store deler av norsk IT-bransje var til stede, og listen over markerte skikkelser var lang. Til stede var blant andre eks-minister Grete Faremo (Microsoft), PT-sjef Willy Jensen, Paul Chaffey (Abelia), Tom Bolstad (Bedriftsforbundet), Terje Mjøs (toppsjef ErgoGroup), Erik Lund-Isaksen (Forbrukerrådet), professor Dag Wiese Schartum (UiO), Tor Malmo (WM-data), Kjell Rusti (Dataforeningen), Per Morten Hoff (IKT Norge), samt representanter fra BI, IBM, Datatilsynet, CapGemini, Skolelinux, Kantega og andre.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.