NEKROLOG

Let's Encrypt-medgründer er død, 43 år gammel

EFF sørger etter tapet av sin tidligere kollega, som var en sentral drivkraft bak utbredelsen av HTTPS.

Peter Eckersley avbildet i San Francisco i mars 2022.
Peter Eckersley avbildet i San Francisco i mars 2022. Foto: Toby Ord, <a href=https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=122656894>CC BY-SA 4.0</a>
5. sep. 2022 - 16:00

Peter Eckersley, australsk informatiker, sikkerhetsforsker og personvernaktivist, har gått bort bare 43 år gammel.

Han døde brått lørdag på et sykehus i San Francisco. Dødsfallet bekreftes av venner og tidligere kolleger, som jobbet sammen med ham i rettighetsorganisasjonen Electronic Frontier Foundation (EFF).

Eckersley vil særlig bli husket som medgrunnlegger av Let's Encrypt, gratistjenesten som revolusjonerte krypteringen av webtrafikk ved å gjøre SSL/TLS-sertifikater gratis og lett tilgjengelig. 

 – Hvis du noen gang har brukt Let's Encrypt eller Certbot, eller setter pris på det faktum at kryptering av transportlaget på weben er så utbredt at det nesten er usynlig, har du ham å takke for det, skriver Eva Galperin, direktør cybersikkerhet ved EFF i en tweet.

Let's Encrypt har utstedt mer enn to milliarder sertifikater til nettsteder verden over. Det inkluderer HTTPS-sertifikatet til denne nettavisen.

Eckersley hadde en doktorgrad innen informatikk og juss fra Universitetet i Melbourne. I årene 2006-2018, mens han var direktør for teknologiprosjekter og ansvarlig for utarbeidelse av retningslinjer for kunstig intelligens i EFF, var han også med på å starte prosjekter som Certbot, Privacy Badger, HTTPS Everywhere, SSL Observatory og Panopticlick.

Det er ikke bekreftet hva Eckersley døde av, men ifølge sikkerhetsselskapet Sophos skal han nylig ha blitt diagnostisert med kreft. Sophos har skrevet en nekrolog som hyller ham.

«Sora» lager særdeles realistiske videoer fra bare tekst. Dette er et skjermbilde fra en av videoene.
Les også

Open AI: Tør ikke lansere ny modell ennå

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.