Leter etter datakraftens kilowatt

Du tar ut vann i kubikkmeter og strøm i kilowatt. Men hva tar du ut datakraft i? HP, IBM og Sun prøver å finne det ut.

Du tar ut vann i kubikkmeter og strøm i kilowatt. Men hva tar du ut datakraft i? HP, IBM og Sun prøver å finne det ut.

Datakraft er i ferd med å bli en ressurs på linje med vann og strøm. Bedrifter flest ønsker ikke å drive et kraftverk for å få strøm. Mye tyder på at det også vil bli slik med datakraft.

Om ti til 20 år vil dataleverandørene være nærmere energileverandørene. De vil ha store datakraftanlegg over hele verden, og det vil kunne være målere i alle hus som viser hvor mye datakraft de bruker.

Men det er en lang vei dit ennå. En av hindringene er å finne en måleenhet for datakraft. Vann betaler du pr kubikkmeter og strøm pr kilowatt-time. Men hva tar du ut datakraft i?

Det er denne felles måleenheten bedrifter som Sun, IBM og HP nå leter etter, skriver Wall Street Journal.

En gruppe ledet av HP-forskeren Bernardo Huberman har allerede gitt måleenheten et navn. De kaller den "computon". Men hva den faktisk skal vise er ikke lett å finne et godt svar på. De forholdsvis få kundene som plugger datamaskinen i veggen og tar ut den datakraften de trenger, faktureres i dag på helt forskjellige måter.

IBM etablerte sin egen måleenhet, kalt en "service-enhet", da de etablerte et tilbud som heter "Linux Virtual Services", skriver Wall Street Journal. Hver "service-enhet" inneholder en mix av prosesseringskraft og minne.

Sun har laget en "Sun Power Unit" som reflekterer prosesseringskraft i gigahertz og lagringskapasitet i gigabytes.

HP-forskernes ambisjoner er å få computon'ene på plass i løpet av et års tid. Når så har skjedd, kan du regne med å få regningene fra din datakraftleverandør angitt i antall computon du har brukt sist periode.

Til toppen