Leter etter Karks etterfølger

Med en midlertidig konsernsjef Marianne Nivert i sjefsstolen starter Telia arbeidet med å finne selskapets permanente toppleder.

Blant de navn som nevnes som aktuelle etterfølgere til Jan-Åke Kark i svenske medier i dag er tidligere sjef i Telia, Lars Berg, konsernsjef i Esselte, Anders Igel, og tidligere konsernsjef i Europolitan og nå leder av arbeidet med mobilportaler hos Vodafone i San Francisco, Thomas Isaksson.

Telias finansdirektør Reinhold Geijer og Telias styreleder Lars-Eric Petersson er også nevnt som mulige kandidater sammen med Carl Wilhelm Ros som i dag er styreleder i Framfab og utlandssvensken Lars Nyberg som har gjort suksess i det amerikanske NCR, etablert av AT&T.

Svenske medier trekker også fram Telias mobilsjef Kenneth Karlberg som en av de få internkandidatene som er kvalifisert.

Men Telias styreleder Lars-Erik Petersson får uansett en tøff jobb med å sile ut de kandidatene man ønsker seg som toppsjef i Telia. Selv om dagens kvinnelige Teliasjef, Marianne Nivert onsdag fortalte at hun gjerne så at selskapet fikk seg en kvinnelig toppsjef, er det ingen kvinner blant de kandidatene som svenske medier spekulerer på som kandidater til sjefsjobben.

Petersson ønsker seg i første rekke en leder med erfaring fra et børsnotert selskap, noe som i første omgang utelukker interne kandidater fra Telia. Mobilsjef Kenneth Karlberg kan imidlertid bli et hett navn igjen om en ikke finner egne kandidater utenfor Telia med ønsket børserfaring.

På onsdagens pressekonferanse fortalte Petersson at han ønsket seg en komplett forretningsmann eller kvinne, en generalist med erfaring fra å lede et børsnotert selskap. Finnes det i tillegg kompetanse fra telekommunikasjon og ny teknologi er det ett pluss. Spørsmålet er om denne kandidaten finnes, og hvis så, om han eller hun er tilgjengelig.

Blant de som trekkes fram i første rekke nå er tidligere Telia-sjef Lars Berg. Han sluttet i Telia etter at det første fusjonsførsøket med Telenor mislyktes i 1998, og forsvant til Mannesmann i Tyskland. Han ble imidlertid ikke med fra Mannesmann til Vodafone, fikk et klekkelig sluttvederlag som han i dag disponerer i en rekke små IT-selskap der han i tillegg til aksjer har bygget seg opp en styreportefølje. Akkurat den gjør som Dagens ITs kronikør, Peter Pettersson tirsdag skriver at Berg "gör som han tycker". Dagens IT tviler på om han vil bytte den tilværelsen mot å få 100 journalister og analytikere på tråden daglig med dumme spørsmål om hvorfor aksjekursen ikke går opp.

Reinhold Geijer anses egentlig ikke være en kandidat, for om Kark har møtt intern kritikk i Telia har kritikken mot Geijer vært adskillig mer kraftfull i det som beskrives som hans iver etter detaljer og kostnadsjakt.

Anders Igel har sin teleerfaring fra Ericsson, som aldri er spesielt diskvalifiserende for Telia-sjefer, og er allerede å finne i Telias styre. Han var av mange sett på som Ericsson-høvding Lars Ramqvists etterfølger, men der i gården valgte de den mer anonyme Sven-Christer Nilsson når den nye konsernsjefen ble valgt i 1998. Det førte også til at Igel forsvant til Esselte. Carl Wilhelm Ros, som i dag er styreleder i Framfab har også bakgrunn i Ericsson, han som finansdirektør.

Lars Nyberg har en internasjonal karriere bak seg fra Philips Svenska AB der han var fram til 1996, før han dro til USA og sjefsjobben i det da kriserammede National Cash Register (NCR) i Dayton, Ohio. Der har han snudd krise til suksess, evner som Telia kunne trenge nå.

Til toppen