JUSS OG SAMFUNN

Leter etter savnede på web

Google lanserte nye tjenester for å hjelpe etter katastrofen i Japan.

Vasket vekk av vannmassene: De japanske byene Yuriage og Yagawahama ble hardt rammet av tsunamien fredag.
Vasket vekk av vannmassene: De japanske byene Yuriage og Yagawahama ble hardt rammet av tsunamien fredag. Bilde: Google

Google lanserte fredag egne katastrofesider for å hjelpe etter det voldsomme jordskjelvet og den påfølgende tsunamibølgen som rammet Japan.

Nettstedet fungerer både som informasjonskanal, innsamlingsaksjon og oppslagstavle for opplysninger om savnede.

Sistnevnte er en oppdatert versjon av tjenesten «Person Finder», som også tidligere har vært benyttet ved naturkatastrofer, blant annet etter jordskjelvene på Haiti og i australske Christchurch.

Gjennom tjenesten kan familie og venner etterlyse savnede med både bilder og tekst. Opplysningene er offentlige, og hvem som helst kan melde fra dersom de har opplysninger som kan kaste lys over status for navngitte personer. Personsøket finnes både i engelsk og japansk språkdrakt.

- Søk på Google, Twitter og lokale varianter har vist seg å være mer effektivt for å finne savnede enn fysiske leteaksjoner, melder nyhetsbyrået AFP.

Vasket vekk av vannmassene: De japanske byene Yuriage og Yagawahama ble hardt rammet av tsunamien fredag.
Vasket vekk av vannmassene: De japanske byene Yuriage og Yagawahama ble hardt rammet av tsunamien fredag. Bilde: Google

Ifølge AFP var minst 45.000 etterlyst gjennom Person Finder. I løpet av søndagen hadde savnetmeldingene i tjenesten vokst til over 81.000 oppslag, ifølge AsiaOne.

Google var også raskt ute med oppdaterte høyoppløste satelittbilder fra sin leverandør GeoEye. Før- og etterbildene viser at hele byer er vasket vekk fra kartet.

- Dette tilbys direkte til hjelpeorganisasjonene på bakken for å bistå i deres arbeid, og håper at de oppdaterte satelittbildene er verdifulle både for dem, så vel som alle andre som følger hendelsen for å illustere omfanget av ødeleggelsene, skriver Google i et blogginnlegg.

Bildene er lagt ut i karttjenestene Google Earth og Google Maps, samt i et eget album på Picasa.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.