LetsBuyIt-sjef skulle få millioner hvis selskapet gikk konkurs

Toppsjefen i det havarerte Internett-selskapet LetsBuyIt.com, Martin Coles, hadde en hemmelig avtale med sin arbeidsgiver. I avtalen sto det at han skulle få en fallskjerm i mangemillion-klassen hvis selskapet skulle gå konkurs.

Martin Coles ble lokket fra sko-giganten Nike til LetsBuyIt.com N.V.. Dette kom som en overraskelse på mange: Hvorfor vil man gå fra en sikkert bedrift til et usikkert Internett-selskap med store pengelekkasjer?


Men det var ikke bare høye lønninger, lukrative opsjonspakker og aksjer som ble brukt som lokkemiddel. I følge den svenske nettavisen Vision fikk Coles også en pakke som skulle ta seg av en eventuell nedside.

I denne avtalen står det nemlig at Coles skulle få seks månedslønner om selskapet gikk konkurs innen 12 måneder etter at Coles begynte i stillingen.

Det var i mars i fjor Martin Coles ble hentet inn som sjef for selskapet. Han hadde tidligere jobbet 20 år med merkevarebygging i store selskaper. Han satt i Nikes globale ledelsesgruppe da han ble hentet til LetsBuyIt.com.

Coles ble sett på som nøkkelen til selskapets fremtidige suksess.

Slik gikk det ikke. For bare en liten måned siden var LetsBuyIt.com bare en hårsbredd fra konkurs, og Martin Coles fra en real fallskjerm. Vision skriver at den uvanlige fallskjermen kan være en forklaring på hvorfor selskapets gründer, Johan Staël von Holstein, har kritisert selskapet ledelse, og indirekte anklaget Coles for å ha kjørt selskapet til bunns.

- LetsBuyIt burde aldri satt seg i den situasjonen selskapet har vært i. Men jeg kan si at vi ble ført bak lyset av ledelsen og ble tatt fullstendig på sengen av hvordan det virkelig sto til, sier von Holstein til Vision.

Han legger så til: - Alt for mange "gründer-selskap" har latet som om de er erfarne selskap som skal ta inn en gråhåret gubbe med ledererfaring fra Hennes & Mauritz med i ledelsen. Det må være entreprenører med sjelen i selskapet som styrer.

Tidligere administrerende direktør, Fredrik Staël von Holstein og Håkan Ramsin har siden mai i fjor jobbet for at selskapet skulle roe ned den harde, ekspansive takten.

Forutsetningene var ikke lenger slik at man bare kunne vokse og vokse, mente de. Men Coles spilte høyt og kjørte sin ekspansive linje med full styrke, skriver Vision.

Så kom nedgangstidene på børsene. IT- og internettselskapene slet kraftig med fallende kurser på verdens børser. Børsintroduksjonen til LetsBuyIt.com var mislykket og prisen på selskapet ble halvert. Pengene som skulle drive ekspansjonen kom ikke inn.

Visions kilder forteller at den nye toppledelsen vegret seg for å trappe ned. Det fantes ingen interesse for å drive et lite selskap. En ting er i alle fall sikkert: Coles ville tjene på at selskapet gikk konkurs. Men om han aktivt gikk inn for dette er en helt annen sak...

Til toppen