Lett å dømme Telenor – på avstand

Teleselskaper i mange land er under et sterkt press fra myndighetene, mener analytikere.

Lett å dømme Telenor – på avstand
Telenor-sjef Jon-Fredrik Baksaas har uttalt at han synes situasjonen for selskapet i Thailand er krevende. Bilde: Per Ervland

Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Det er litt for lett å sitte i Norge og fordømme Telenor for å stenge internett i Thailand når regimet ber om det, mener to av Norges mest anerkjente teleanalytikere.

– Jeg kjenner flere land hvor teleindustrien blir tvunget til å gjøre ting for myndighetene. I praksis kan ikke enkeltselskaper sette seg opp mot mer eller mindre totalitære systemer. De vil bare overta kontrollen med teleselskapet, og så mister aksjonærene alle verdiene, sier teleanalytiker John Strand til NTB.

Slipper til

Han viser til at Vodafone bare for få dager siden offentliggjorde en rapport som dokumenterer at selskaper i 29 land lar myndighetene lytte på kommunikasjonen i telenettet.

John Strand
John Strand

Ifølge The Guardian valgte verdens nest største telefonselskap å bryte tausheten rundt statlig overvåking for å slå tilbake mot en stadig økende bruk av telefonselskaper som redskaper til å spionere på egen befolkning.

I detalj beskriver Vodafone hvordan de har latt myndighetene koble seg på og avlytte Vodafone-kunder.

– Dette er mareritt-scenarioene vi fryktet. Det er et modig skritt av Vodafone, men teleselskapene må bli enda modigere i å gå mot ulovlige myndighetskrav og lovgivningen, sier sjefen for Privacy International, Gus Hosein til avisen.

Har ikke valg

John Strand sier det er lett å sitte i Norge og ha en oppfatning av hva som er riktig å gjøre og hva som er galt. Teleselskaper i mange land er under et sterkt og urimelig press fra myndighetene.

– Men når thailandske myndigheter ønsker å stenge nettet under demonstrasjoner, har Telenor ikke noe valg, sier Strand til NTB.

Tore Aarønæs
Tore Aarønæs

Tore Aarønæs, teleanalytiker og daglig leder i Norsk Telecom, er enig.

– Det foregår mye når man reiser langt fra Norge. Jo lengre avstanden er, desto mer kreativitet og rariteter vil dukke opp. Dette er ikke første gang en teleoperatør, internettleverandør, Google eller andre stryker myndigheter med hårene, sier han til NTB.

Viktig felt

Spesialrådgiver Tor Dølsvik i Transparency International Norge, sier på et generelt grunnlag:

– Dette er et viktig felt. Det berører helt grunnleggende menneskerettigheter. Hvis telenettet misbrukes på bekostning av enkeltmennesker og demokratiske rettigheter, er det noe leverandørene må tenke gjennom før de etablerer seg i et land, sier Dølvik.

Urent trav

Tore Aarønæs sier at norske mobilkunder kanskje reagerer på at det er et norsk statskontrollert selskap som gjør dette.

– Men vi er heller ikke vant med at det er synlig når myndigheter i Norge presser aktører til å gjøre ett eller annet. Det strider imot folks rettsoppfatning når det er urent trav. Men i veldig mange land er urent trav en del av travsporten, sier Aarønæs.

Telenor kan ifølge Aarønæs godt sitte på Fornebu og si at «vi skal være rakrygget». Men hvis det er en ekstremt uklok bedriftsøkonomisk avgjørelse, kan det være at man må svelge noen kameler.

– Dette er en vanskelig sak, og jeg tipper det er veldig vanskelig for mange å forstå hvordan dette spillet går. Vi er ikke vant til det. Korrupsjon i storskala, ryggslikking og ryggkløing - det er i alle fall lite synlig i Norge, sier Aarønæs. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: