FORBRUKERTEKNOLOGI

Lett å knekke nye Napsters kopisperre

En populær musikkspiller kan lett utvides for å bryte kopisperren på Napsters nye tjeneste.

17. feb. 2005 - 07:56

En rekke nettsteder beskriver en metode for gratis å laste ned og kopiere musikk fra Napsters nylanserte musikktjeneste. Tjenesten går ut på at man betaler en fast sum hver måned og får laste ned og lytte til alt man vil av musikk.

I utgangspunktet skal det ikke være mulig å lytte til musikken man har lastet ned, med mindre man betaler den månedlige avgiften. En metode som involverer avspillingsverktøyet WinAmp og tillegget Output Stacker, gjør at brukeren kan få varig tilgang til musikken, ved å følge en relativt enkel prosedyre. Ikke minst det at Napster tilbyr en 14 dagers gratis prøveperiode til tjenesten, gjør denne metoden attraktiv for musikkpirater, selv om den krever mye harddiskplass, siden filene til slutt lagres i WAV-formatet. Dette kan deretter brennes direkte til CD-er eller komprimeres til for eksempel MP3.

Dana Harris, talskvinne for Napster, mener at denne metoden ikke utgjør noen fare for selskapets abonnementsordning.

– Dette er ikke noe nytt. Vi gjør alt vi kan for å gjøre systemet vårt så sikkert som mulig for folk som vil betale for musikken, sier hun.

Harris har selvfølgelig rett i at det lenge har vært mulig å bryte mange av de kopisperrene (DRM) som musikk kjøpt på nettet gjerne er utstyrt med, men dette krever gjerne spesiell programvare. WinAmp er derimot blant de mest kjente og utbredte programmene til Windows, og utgis av en Nullsoft-avdelingen til AOL.

Microsofts Windows Media-formater støtter ifølge News.com en metode, «Secure Audio Path», som skal kunne at programvare fanger opp lydstrømmer før de når fram til lydkortet. Dette gjøres ved å tilføre støy i lydfilene, som bare kan fjernes ved hjelp av kompatible lydkort.

Napster og andre innholdsleverandører skal i stor grad ha valgt bort denne muligheten, blant annet fordi den vil føre til at leverandørenes programvare vil være begrenset til å kjøre på Windows ME og XP.

David Caulton, en av Microsofts produktsjefer ved selskapets avdeling for Windows Digital Media, sier til News.com at det fleste ikke benytter Secure Audio Path. Han tror at rippeverktøyene er såpass vanskelige for folk flest å benytte, at innholdsleverandørene ikke er spesielt bekymret.

Likevel, Microsoft undersøker nå WinAmp for å se om verktøyet bryter med Microsofts lisensbetingelser.

Det kan se ut som om Output Stacker er blitt fjernet fra WinAmp-nettstedet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.