RESULTATERFINANS

Lettelse på børsen etter gode IBM-tall

Jevn vekst også i vanskelige tider beroliger investorene.

Det hviler en glorie over IBM, her representert ved avtroppende toppsjef Sam Palmisano, og påtroppende toppsjef Virginia Rometty.
Det hviler en glorie over IBM, her representert ved avtroppende toppsjef Sam Palmisano, og påtroppende toppsjef Virginia Rometty. Bilde: Jon Iwata/IBM
20. jan. 2012 - 09:36

IBM la i går kveld fram sine tall for fjerde kvartal og for hele året 2011.

De viser en omsetningsvekst på 2 prosent til 29,5 milliarder dollar. Driftsresultatet øker med 6 prosent til 7,4 milliarder dollar. Nettoresultatet etter skatt øker med 4 prosent til 5,5 milliarder dollar.

IBMs virksomhet er fordelt på fire avdelinger: driftstjenester (Global Technology Services), konsulenttjenester (Global Business Services), programvare (Software) og servere (Systems & Technology). I tillegg er det en avdeling for finanstjenester til kunder, med en omsetning på en halv milliard dollar.

De to tjenesteavdelingene står for i overkant av halvparten av omsetningen. Driftsavdelingen er dobbelt så stor som konsulentavdelingen. Begge øker omsetningen med 3 prosent og viser bedre bruttomarginer enn for et år siden. Drift har en omsetning på 10,5 milliarder dollar, konsulent på 4,9 milliarder dollar.

Programvare er den avdelingen som vokser mest, med 9 prosent til 7,6 milliarder dollar. Bruttomarginen er 90 prosent, langt mer enn for eksempel Microsoft. WebSphere øker med 21 prosent, «information management» med 9 prosent, Tivoli (driftsverktøy) med 14 prosent og Rational (utviklingsverktøy) med 4 prosent. Lotus faller med 2 prosent.

Innen servere er omsetningen 5,8 milliarder dollar i fjerde kvartal, 8 prosent lavere enn for et år siden. Det er først og fremst stormaskinsalget som svikter, her er tilbakegangen 31 prosent. Innen Power-servere – Unix og AS200 – øker omsetningen med 6 prosent. X86-servere («System x») faller med 2 prosent, og lagring med 1 prosent.

I sine meldinger, legger Bloomberg og Wall Street Journal begge vekt på at IBMs bunnlinje er bedre enn analytikerne hadde ventet, i likhet med forventet fortjeneste per aksje i 2012. På vegne av investorene, uttrykker analytikerne lettelse over IBM-tallene: De signaliserer at pc-bransjens utfordringer ikke preger andre store IT-aktører.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.