BEDRIFTSTEKNOLOGI

Letter på sløret om Internet Explorer 8

Microsoft fortalte denne uken om noe av det man vil fokuserer på i neste utgave av Internet Explorer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. mai 2007 - 11:59

Microsoft har denne uken arrangert en konferanse for webutviklere og designere. Først og fremst ble det fokusert på selskapets Expression-produkter og Flash-konkurrenten Silverlight. Lite ble sagt om selskapets videreutvikling av Internet Explorer. Men noe ble likevel gjort kjent.

Ifølge News.com fortalte Chris Wilson, plattformarkitekt for Internet Explorer, at Microsoft har som mål å lansere Internet Explorer 8 senest to år etter at IE7 ble lansert i oktober i fjor.

Ifølge Wilson er fokus det samme som ved utviklingen av IE7 - bedre sikkerhet, brukervennlighet og forbedringer knyttet til webutvikling.

- Det er klart at det er en del vi må gjøre med webutviklerplattformen, sa Wilson. Han nevnte spesielt at selskapet vil jobbe mer med layout-biten, samt det å overholde webstandarden CSS 2.1 (Cascading Style Sheets). Dessuten ønsker Microsoft å bedre interoperabiliteten til nettleserens objektmodell, for å gjøre det enklere å arbeide med andre nettlesere og å tillate mer fleksible programmeringsmodeller.

Wilson mener dessuten at Ajax-baserte løsninger krever flere programmeringsgrensesnitt (API-er) på klientsiden for å gjøre det mulig for utviklere å lage webapplikasjoner med mer funksjonalitet.

    Les også:

- Det arbeides innen standardiseringsorganisasjonene med både lokal lagring og for å få bedre sikkerhetsmodeller, sa Wilson, som la til at Microsoft er aktiv med i W3C-arbeidet om å standardisere nye versjoner av HTML og XHTML.

En utfordring for Microsoft er den manglende standardstøtten i de tidligere utgavene av Internet Explorer. Selv om Internet Explorer fortsatt har langt igjen, har forbedringene i IE7 vært nok til at nettleseren ikke lenger fungerer sammen med en del websider som er spesielt laget for IE6 og tidligere. I debatten til en artikkel om oppgraderingstakten til IE7 blant digi.nos lesere, kom det fram at nettopp interne webløsninger i bedrifter er blant de viktigste årsakene til at mange fortsatt benytter IE6.

Wilson mener derfor at støtten for webstandarder må innføres gradvis i Internet Explorer, for å gi kundene tid til å tilpasse andre systemer til de samme webstandardene.

Det ble sagt lite konkret om hva som kommer av nyheter i Internet Explorer 8, men det skorter ikke på spekulasjoner. Ifølge Ars Technica antas det blant annet at den neste utgaven vil få et brukergrensesnitt som i langt større grad til brukertilpasses.

Flere tror også Microsoft vil måtte innføre støtte for mikroformater, små tagger hvor klasseattributtet i HTML benyttes for kode mer semantikk inn i løsningen, fordi i hvert fall Firefox 3 kommer med slik støtte til høsten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.