JUSS OG SAMFUNN

Lettere for IT-eksperter som vil arbeide i Norge

IKT-Norges Fredrik Syversen er glad for at UDI gjør det enklere for IT-folk å få arbeidstillatelse.

Mange IT-bedrifter i Norge har engelsk som sitt forretningsspråk, og henter IT-eksperter fra utlandet. Det gjelder blant annet selskaper som Opera, Trolltech, eZ Systems og Mamut.

Søknader fra utenlandske IT-eksperter for å få arbeidstillatelse i Norge har tredoblet seg i løpet av de to siste årene, anslår direktør for næringsutvikling i IKT-Norge, Fredrik Syversen.

Bransjeforeningen ønsker at norske myndigheter og politikere skal legge forholdene til rette for at IT-eksperter kan få komme til Norge å jobbe uten å måtte stå opptil et halvt år i kø hos UDI mens søknaden behandles.

– Det er innlysende at eksperter ikke vil gå på gress og kanskje uten å kunne si ja til andre oppdrag i opptil seks måneder, sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge, som frykter at vi taper i den globale konkurransen om arbeidskraft.

digi.no skrev i mars om erfaringen til en norsk-amerikansk familie, der den amerikanske ektefellen måtte ty til et spesielt knep for å få fart på søknaden til UDI om arbeidstillatelse, på et tidspunkt da jobb og bolig i Norge allerede var klart.

    Les også:

Selv om utviklingen går tregt, forteller Syversen at de nå har fått til en gunstig ordning med UDI, som skal lette og forhåpentligvis korte ned på behandlingstiden.

Mye av problemet har tidligere vært at søkeren ikke har gitt alle de nødvendige opplysningene, og saksgangen har gått fram og tilbake en rekke ganger før søknaden endelig er blitt innvilget.

Riktignok er løsningen fortsatt papirbasert, men i samarbeid med IKT-Norge har UDI laget en ferdig mal, som ber om akkurat de opplysninger UDI trenger for å kunne behandle søknaden.

Søknadsmalen er laget for IT-spesialister som skriver ned kvalifikasjoner, arbeidsgiverforhold, bosted, sivil status og andre opplysninger UDI krever.

Neste skritt for UDI er å lage et elektronisk system som kan snakke sammen med informasjonssystemene til politiet og utenriksstasjonene.

Dette har UDI forespeilet skal være klart innen 2008.

– Ved en treg søkebehandling kan vi risikere å miste verdifull arbeidskraft. Søkermalen, som vil være en IKT-Norge mal, vil gjøre det raskere og lettere å komme inn til Norge, sier Syversen til digi.no.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.