BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lettere og raskere Chome

Bruker mindre minne enn på lenge.

Google har begynt å se på hvordan ressursbruken til Chrome kan reduseres. De første resultatene kom denne uken.
Google har begynt å se på hvordan ressursbruken til Chrome kan reduseres. De første resultatene kom denne uken. Bilde: Wikimedia Commons
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. sep. 2015 - 11:12

Chrome 45 ble rullet ut denne uken. Den inkluderer en god nyhet for alle som syns at nettleseren bruker for mye minne.

Da Google Chrome for pc-er ble lansert i 2008, var det en relativt enkel nettleser uten særlig annen funksjonalitet enn at den skulle være rask og lite invaderende på skjermen, samtidig som at den brukte lite minne og prosessorkraft.

Har lagt på seg

I årene som har gått har Chrome blitt mer enn en anelse overvektig. I løpet av disse årene har nettleseren fått svært mye ekstra funksjonalitet, og det har ikke minst gått utover minnebehovet.

Nå har ikke dette nødvendigvis så stor betydning for mange, for mengden av RAM som vanlige pc-er er utstyrt med, har vokst betydelig i den samme perioden. Men mange bruker også annen minnekrevende programvare på pc-en og kan da oppleve at det blir så lite minne igjen at det går utover fart og ytelse.

Tidligere har medlemmer av Chrome-teamet forklart at årsaken til at man ikke har tatt tak i slike problemer tidligere, har vært teamet har prioritert å forbedre HTML5-støtten og å fjerne årsakene til krasj og sårbarheter.

Les også: Massivt samarbeid om royaltyfritt videoformat 

Effektivisering

Det er selvfølgelig uaktuelt for Google å fjerne mye brukt funksjonalitet i nettleseren, så effektiviseringen har vært nødt til å skje på andre måter.

Den ene metoden vil i praksis bare berøre brukere som har valgt at nettleseren skal starte opp med de samme fanene som da den ble lukket. Innholdet i fanene vil heretter bli gjenopprettet basert på hvilke faner som sist ble brukt.

Har man for eksempel en festet fane i nettleseren som man nesten aldri ser på, vil denne ikke bli gjenopprettet før etter at Chrome er ferdig med å åpne de øvrige. Dersom nettleseren oppdager at maskinen begynner å gå tom for minne, vil den avbryte gjenopprettingen av innholdet i de resterende fanene, inntil brukeren faktisk klikker på fanen.

Dette minner litt om det man kan oppnå med Chrome-tillegget The Great Suspender, som tømmer lite brukte faner for innhold inntil det igjen er behov for det, ved at brukeren klikker på fanen.

Les også: TV 2 Sumo tar første skritt vekk fra Silverlight 

«Garbage collection»

Den andre metoden vil nok merkes av flere. Chrome kan nå oppdage når websider ikke er opptatt med andre oppgaver. Da kan den ledige tiden brukes til å rydde opp i minne som ikke lenger brukes av faneprosessen.

Tester Google har gjort viser at minnebruken til faner som viser websider, kan reduseres med i gjennomsnitt 10 prosent. Men effekten skal være betydelig høyere når det dreier seg om avanserte webapplikasjoner. Ifølge Google har man med metoden kunne redusere minnebruken til faner som viser Gmail med bortimot en firedel.

Google omtaler denne metoden i større detalj i dette blogginnlegget.

Bedrer sikkerheten: Nettlesere faser ut usikker krypto 

Utvidelser

Nå er det ikke bare antallet åpne faner i Chrome som har betydning for minnebruken. Hver nettleserutvidelse man har installert, kjøres i en separat prosess som tar en del minne.

Man bør derfor deaktivere eller avinstallere utvidelser man ikke egentlig har behov for, dersom man sliter med for lite minne på maskinen.

Man kan få en oversikt over hvor mye de ulike Chrome-prosessene bruker av minne ved å åpne oppgavebehandleren i Chrome, som er tilgjengelig via «hamburgermenyen» øverst til høyre i nettleservinduet, og deretter under menyvalget «Flere verktøy».

Kommer i år: Tilpasser weben til virtuell virkelighet 

Batteritid

Disse tiltakene for å redusere minnebruken er ikke de eneste Google har gjort i det siste for å effektivisere ressursbruken til Chrome. Digi.no har tidligere skrevet om at nettleseren nå automatisk vil sette avspillingen av Flash-innhold på pause dersom innholdet ikke er sentralt plasser på websiden.

Les mer her: Tar livet av Flash-annonsene

Dette skal ifølge Googles tester kunne gi opptil 15 prosent forbedret batteritid. Men dette avhenger nødvendigvis av mengden Flash-innhold det er på websidene man vanligvis åpner, samt av hvilket operativsystem man benytter.

Tidligere i sommer fortalte Chrome-teamet om hvilke planer det har for å redusere blant annet CPU-bruken til Chrome, noe som igjen vil redusere batteribruken til bærbare enheter. Det er spesielt Chrome for OS X det fokuseres på, men det antas en del av forbedringene også vil komme andre Chrome-brukere til gode.

En del av disse endringene kan trolig ventes i Chrome 46, som skal gis ut om knapt seks uker. Denne versjonen vil også blant annet inkludere støtte for en ny CSS-teknikk for animasjoner og mer effektiv nedlasting av bilder i bildesett (srcset).

Bakgrunn: Chrome skal suge mindre strøm

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.