JUSS OG SAMFUNN

Levende leksikon der du skriver historien

Er det slutt på tiden da leksikon ble skapt av de store allvitende forlagene? Prøv en tjeneste der alle kan delta i verdens kanskje største levende kunnskapsbase.

William Klippgen
17. jan. 2001 - 06:03

En av de absolutte fordelene med internett er at det knytter sammen en mengde mennesker. I en tid der investorer (plutselig) fokuserer på hva som virkelig er av verdi på nettet, bør vi ta en titt på en tjeneste som utnytter mange av nettets innbakte fordeler.
 

Everything2.com er et dynamisk leksikon der du er velkommen til å skrive artikler om en person, et sted, en idé eller en hvilken som helst ting. Det betyr at ord som f.eks. det følelelsladede "America", "Dan Quayle", "Area 51" eller "death pentalty" er assosiert med en rekke tildels motstridende definisjoner som alle er rangert i viktighet. 

 
Og det er nettopp rangeringen som er det interessante: Everything2.com lar alle registrerte brukere rangere enhver definisjon. Det er alltid den høyest rangerte definisjonen som blir listet først.

Brukere som generelt får høy rangering for sine innlegg får ære og berømmelse, andre kan oppleve at innlegg til slutt blir slettet på grunn av for mye negativ feedback. Merk at alle ord som er definert med egne artikler, er hyperlenket, noe som gjør det ekstremt spennede å vandre i assosiasjoner fra artikkel til artikkel.
 
Tror du at flertallet som regel har rett, må dette være det ultimate stedet for kvalitetsinformasjon!

Over tid kan tjenester som denne bygge opp ekte kollektiv kunnskap. Hva med en kollektiv historietjeneste om mordet på JFK eller om sikkerhetstiltakene i NSB?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.