BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lever i beste velgående etter 25 år på internett

Er trolig verden eldste, rene internett-tjeneste.

IMDb er trolig den lengstlevende enkelttjenesten på internett. I oktober var det 25 år siden hendelsene som førte til oppstarten.
IMDb er trolig den lengstlevende enkelttjenesten på internett. I oktober var det 25 år siden hendelsene som førte til oppstarten. Bilde: Skjermbilde
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. nov. 2015 - 11:27

Selv for de fleste som har brukt internett i et par tiår, kan det føles som at IMDb – Internet Movie Database – alltid har vært der. Men alt har en begynnelse, og historien til IMDb startet i oktober 1990.

Usenet

Da svarte britiske Col Needham, grunnlegger og CEO av IMDb, på et innlegg i Usenet-gruppen rec.arts.movies hvor en person ved navn Grant Mason etterlyste et Unix- eller C-program som kunne lese inn flere spesifikke lister over skuespillere og filmer, slik at man deretter kunne taste inn navnet på skuespilleren og få en liste over alle filmer vedkommende har vært med i.

Eller tilsvarende, få en oversikt over alle skuespillere som har vært i en gitt film.

Needham kunne da tilby et Unix-skript som kunne hjelpe Mason et stykke på vei. Senere kom Needham, som på den tiden var ansatt hos HP i Bristol, med flere script-filer som bidrag til å løse oppgaven. Disse er fortsatt tilgjengelige.

Selv om dette var lenge før nettstedet IMDb så dagens lys, var det disse Unix-skriptene som skapte databasen som senere skulle danne grunnlaget for IMDb. Opprinnelig ble den kalt for rec.arts.movies movie database.

Les også: WWW ble født for 25 år siden 

WWW

Col Needham i IMDb.
IMDb-grunnlegger Col Needham var i 1990 interessert i både film og teknologi. Det var utvilsomt et godt utgangspunkt. Bilde: IMDb
1993 var året CERN kunngjorde at World Wide Web-teknologien, som var blitt utviklet av forskeren Tim Berners-Lee, kunne brukes fritt av alle. Samme år ble IMDb et nettsted på weben, under navnet Cardiff Internet Movie Database.

Nettstedet ble opprinnelig kjørt på Unix-servere ved Cardiff University i Wales. På serversiden var applikasjon Perl-basert, noe den fortsatt er den dag i dag.

I et intervju med VentureBeat forteller Needham at nettstedet i 1995 var blitt så stort at Needham og hans medhjelpere bestemte seg for å gjøre det hele til et separat selskap, noe som skjedde året etter.

I 1998 ble IMDb kjøpt av Jeff Bezos, som hadde grunnlagt Amazon.com fire år tidligere. Dette førte til mer stabile inntekter og lanseringen av den abonnementstjenesten IMDbPro i 2002.

Les også: Mekka for filmfreaks 

Frivillige bidrag

Selv om IMDb i dag nok får mye informasjon direkte fra filmbransjen, er det fortsatt svært mye innhold i tjenesten som stammer fra filmentusiaster som bidrar på frivillig basis. En oversikt over de ivrigste bidragsyterne finnes her.

I dag regnes IMDb som en av verdens 50 mest besøkte nettsteder. Dersom man inkluderer brukere av selskapets mobilapper, har det mer enn 200 millioner besøkende i måneden. Ifølge VentureBeat består databasen nå av mer enn 180 millioner poster. Dette inkluder omtrent tre millioner filmer og tv-serier, og omtrent seks millioner skuespillere og andre personer som har vært med på å skape filmene.

Misforståelse: Nei, Tim Berners-Lee fant ikke opp internett 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.