JUSS OG SAMFUNN

Leverer politianmeldelser i Google Steder

Misforstått funksjonalitet fører til offentliggjøring av fortrolig informasjon.

Eksempler på politianmeldelser i Google Steder-oppføringen for en dansk politistasjon. Sensureringen av personopplysninger er gjort av digi.no.
Eksempler på politianmeldelser i Google Steder-oppføringen for en dansk politistasjon. Sensureringen av personopplysninger er gjort av digi.no.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. jan. 2012 - 15:13

Google har lenge tilbudt tjenesten Google Steder, eller Google Places, som den heter på originalspråket. Dette er virksomhetsoppføringer knyttet til blant annet Google Maps, hvor eieren av virksomheten kan skrive litt om hva virksomheten gjør og tilbyr, og hvor brukere av tjenesten kan skrive vurdering av hva de synes, for eksempel etter å ha besøk en restaurant.

På norsk kaller Google dette for «Vurderinger», men på dansk har selskapet valgt å bruke uttrykket «Anmeldelser». Dette er i utgangspunktet helt udramatisk, hadde det ikke vært for at en rekke politistasjoner og andre enheter knyttet til politiet, også er oppført i Google Steder.

Det har nemlig fått en del til å tro at oppføringen kan brukes til å anmelde kriminalitet.

Computerworld Danmark skriver at avisen har funnet slike anmelder i forbindelse med Google Steder-oppføringene til en rekke danske politienheter. Ett eksempel er Østjyllands Politi i Aarhus. I anmeldelsene oppgir personene ofte både navn, adresse, telefonnummer og i verste fall også personnummer. I noen tilfeller oppgis også informasjon som kan brukes til å identifisere antatte gjerningspersoner. Dette er fortrolig informasjon som ikke bør komme på avveie, men som ingen egentlig tar noe ansvar for å redigere.

Også diverse foreninger knyttet til politiet, slik som Hillerød Politis Kantineforening, har mottatt lignende henvelser – for eksempel tips om tyveriforsøk eller kritikk av politiet atferd.

Enkelte andre brukere av Googles tjeneste har nok sett humoren i dette og har levert anmeldelser som helt klart er ment som en spøk.

I mange tilfeller er nok ikke politienhetene en gang klar over at oppføringene i Google Steder eksisterer. Det samme kan forøvrig trolig sies om de fleste andre virksomhetseiere ...

Løsningen på det danske problemet må være at Google bruker samme ord på dette på dansk som på norsk.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.