LG med rekordstor OLED-tv

Nå er OLED i alle fall stort nok til å brukes i reise-tver.

LG med rekordstor OLED-tv
LG EL9500 OLED-tv Bilde: LG

LG kommer denne våren med verdens største, kommersielt tilgjengelige OLED-tv. Det kunngjorde selskapet i forbindelse med CES 2010-arrangementet som nå pågår i Las Vegas.

OLED (Organic Light Emitting Diode) er en teknologi som har blitt utviklet over mange år og har blitt brukt i kommersielle produkter siden 2004, men kun med relativt små skjermer på for eksempel MP3-spillere, mobiltelefoner og digitalkameraer. Sony kom med den første OLED-tven i 2007. Den var utstyrt med 11 tommers skjerm og kostet en liten formue.

Utfordringen for OLED-produsentene har lenge vært å kunne øke størrelsen på masseproduserte paneler. Allerede i 2005 viste Samsung fram en 40-tommers OLED-skjerm, men tv-en som nå kommer på markedet fra LG, har likevel ikke mer enn 15-tommers skjerm.

Dermed er Samsung trolig noe forsinket i forhold til tidsplanen selskapet presenterte i 2007. Da regnet Samsung med å kunne lage paneler på mellom 14 og 21 tommer i 2009 og full-HD-paneler på 40 eller 42 tommer i 2010.

OLED har flere fordeler i forhold til dagens LCD-tv, også de såkalte LED-tvene. De sistnevnte har i praksis bare fått skiftet ut den kaldkatode-baserte bakgrunnsbelysningen med LED-basert bakgrunnsbelysning. Også dette fører til bedre bilde, men ikke like dramatisk forbedring som det OLED skal kunne tilby.

OLED-skjermer har ikke bakgrunnsbelysning i det hele tatt, da hvert enkelt piksler i matrisen med organiske LED-er selv er i stand til å lyse i ulike farger. Dermed kan skjermene lages enda tynnere. De trekker dessuten langt mindre strøm og dypere svartnivåer.

LG EL9500 OLED-tv
LG EL9500 OLED-tv Bilde: LG

Tv-en fra LG, EL9500, har det som kalles for aktivt-matrise OLED-er (AMOLED), som skal trekke enda mindre strøm enn den passive varianten, samtidig som at de tilbyr en høyere oppfriskningsrate og er mer solide.

EL9500 skal være HD Ready, men har trolig ikke støtte for full HD. Den kan spille av mediefiler i en rekke formater, inkludert DivX-HD, MP3 og JPEG, direkte fra USB-enheter. Den støtter også Wireless AV Link.

LG har foreløpig ikke sagt noe om hva tv-en vil koste når den kommer i salg i mars.

Også Samsung har vist fram en ny OLED-skjerm denne uken, men lite tyder på at den kommer i salg med det første. Det er en 14-tommers 3D-skjerm hvor panelet bare er 1,6 millimeter tykt. Se den på denne siden.

    Les også: