LG.Philips passerte Samsung på LCD

En oppsummering av markedet for LCD-paneler i 2005 viser at Samsung ble skjøvet ned fra tronen.

En oppsummering av markedet for LCD-paneler i 2005 viser at Samsung ble skjøvet ned fra tronen.

LG.Philips LCD overtok i fjor plassen som verdens største leverandør av LCD-paneler. I 2004 var det Samsung som var den ledende leverandøren av slike paneler, som er hovedkomponenten i LCD-baserte skjermer og tv-er.

LG.Philips, som har sete i Seoul og er et samarbeid mellom LG og Philips, hadde ifølge analyseselskapet iSuppli en andel på 21,4 prosent av de globale leveransene av LCD-paneler i fjor. Tallene inkluderer ikke paneler som har en diagonal størrelse som er mindre enn 10 tommer.

Samsungs andel var i fjor 20,9 prosent, mens taiwanske AU Optronics Corp. lå på tredjeplass med 14,5 prosent av markedet.

Ifølge TG Daily var det særlig i de to første kvartalene av fjoråret at LG.Philips gjorde det sterkt, som følge av en sterk økning i produksjonskapasiteten.

Ledelsen ble derimot knappere i de senere kvartalene, ikke minst som følge av at Samsung startet opp produksjonsanlegget til S-LCD, et samarbeid med Sony. Dette anlegget var verdens første anlegg basert på syvendegenerasjon LCD-produksjonsteknologi.

I fjerde kvartal skal Samsung ifølge iSuppli igjen ha inntatt tronen med en andel på 20,7 prosent, mot 20,1 prosent for LG.Philips.

I 2006 ventes det at Samsung vil fokusere mye på 40-tommers paneler som den mest effektive størrelsen, mens LG.Philips satser på 42-tommers paneler. Det er ventet en økning i produksjonskapasiteten og LG.Philips vil åpne produksjon i selskapets 7.5G-anlegg i løpet av første kvartal i år.

iSuppli mener at denne kampen om ledelsen innen LCD-industrien til syvende og sist vil være til fordel for forbrukerne, som vil oppleve bedre tilgjengelighet og fallende priser på LCD-baserte skjermer og tv-er.

Til toppen