- Liberal tolkning av svensk personvernlov

Den omstridte svenske Personuppgiftslagen får kanskje ikke de helt store konsekvensene for eksempel for privatpersoner som nevner en kamerat ved navn i en e-post. I Sverige har direktøren for Datainspektionen uttalt at han vil ha en liberal tolkning av den nye loven.

Det har vært mye strid rundt den nye Personuppgiftslagen (PUL) i Sverige, som ble innført 24. oktober i år. Svenskene må som alle andre EU-medlemmer tilpasse seg EUs direktiv om personvern, og loven er en direkte konsekvens av direktivet.

En av konsekvensene av EU-direktivet og den svenske loven, er at det ikke er lov å navngi personer i elektroniske medier uten vedkommendes tillatelse.

Derfor har mange i kjølvannet av innføringen av loven, anmeldt seg selv til Datainspektionen, som tilsvarer norske Datatilsynet, for ulovlig nevning av andre personer på hjemmesider, e-post eller prategrupper.

- Jeg tenker å ha en liberal tolkning og bruke mitt sunne fornuft, sier Datainspektionens sjef Ulf Widebäck til Svenska Dagbladet. Vanlige brukere av Internett og prategrupper behøver da sannsynligvis ikke frykte anmeldelse om man nevner navn uten tillatelse i ulike medier.

- Men om noen skriver personopplysninger som er integritetsfølsomme, kommer vi til å reagere, lover Widebäck.

Regjeringen har gitt Datainspektionen i oppdrag å utrede om det går an å gjøre unntak i PUL for harmløse opplysninger som navn. Innen 1. mars neste år skal Datainspektionen legge fram sin innstilling.

Til toppen