JUSS OG SAMFUNN

Liberaleren vil ha veto mot lagringsdirektiv

Liberalene er blant de mange som nå kjemper mot EUs nye datalagrings-direktiv.

15. jan. 2008 - 10:34

I løpet av året skal et EU-direktiv om datalagring bli til norsk lov. Direktivet er en reaksjon på terrorbombingene i London og Madrid, og pålegger telefoni- og nettleverandører å lagre alle trafikkdata for din fasttelefoni, mobiltelefoni, IP-telefoni, e-post og internettbruk, og gjøre dem tilgjengelige for politi eller etterretning dersom du mistenkes for en alvorlig forbrytelse.

Bestemmelsen har satt hele Norge i kok. Teleaktører og Internett-tilbydere frykter for høye kostnader ved å implementere lagringsverktøy som gir politiet adgang til alle logger. Datatilsynet frykter personvernet og politikere tordner mot et overvåkingssamfunn. Samtidig skal sikkerheten ivaretas og nordmenn skal føle seg trygge på at kriminelle blir sporet.

Selv om Datatilsynets direktør mener at samtlige personvernmyndigheter innenfor EØS-området for lengst har påpekt at lagringsdirektivet frontkolliderer med Den Europeiske Menneskerettighetserklæringens artikkel 8, må likevel hensynet til lov og orden gå foran.

Nå oppfordrer Liberalene til å legge ned veto mot datalagringsdirektivet.

På nettsiden sier Liberaleren at de ikke har all verdens ressurser. Derfor må vi satse på at du engasjerer deg aktivt, ved å sende en epost, en faks eller et brev - til de som skal ta stilling til om dette direktivet skal bli en del av norsk lov.

Skal vi klare å stanse direktivet, må et virkemiddel bli tatt ibruk, som så langt aldri er brukt siden EØS-avtalen ble iverksatt 01.januar 1993; Norge må legge ned veto. Veto er latin, og betyr «jeg forbyr».

Personvernet kan aldri bli bra nok – men i Norge er det allerede for dårlig. Skal vi akseptere at det svekkes ytterligere, spør Liberaleren.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.