Lider du av sprengt innboks?

Tidligere e-post snobber er helt klart i faresonen. Nå har de ikke en gang tid til å kokettere med at de får mange mail. For dem er det bare å oppsøke psykolog med en gang. Eventuelt besøke Gisle Hannemyrs com-adresse.

Tidligere e-post snobber er helt klart i faresonen. Nå har de ikke en gang tid til å kokettere med at de får mange mail. For dem er det bare å oppsøke psykolog med en gang. Eventuelt besøke Gisle Hannemyrs com-adresse.

Før (ifjor) kunne du høre folk si: "Hjelp! Jeg har fått 30 mailer." Men dette var ikke et rop om hjelp. Tvert i mot var det et snobberi, som betydde: Jeg er en opptatt person, en viktig person, se opp til meg.

Nå derimot heter det "Hjelp! Jeg har fått 250 mailer," Og det du hører er ekte og sanne rop om hjelp - tydelige tegn på informasjonsoverbelastning. En av toppene i marchFIRST, firmaet jeg jobber i, har fylt ut følgende i sin personlige profil på intranettet vårt. "Greatest achievment: Cleared 2000 mails."

En annen jeg jobber sammen med var sur i flere dager fordi kollegaene hans bombarderte ham med 500 mailer mens han var på sommerferie:  "De visste jo at jeg hadde fri!" Og jeg personlig tenker som så at hvis jeg ikke snarest får meg et filter - (her er jeg litt usikker på om filteret bør være teknologi eller biologi) - så kommer jeg en vakker dag til å logge ut for godt!

Kanskje har norske psykologer tilgode å stifte bekjentskap med lidelsen, men da kan de i det minste begynne å forberede seg. "Sprengt innboks" kommer!

En mandag morgen for to uker siden var jeg sånn til de grader overloaded og paralysert at jeg i stedet for å gjøre det vanlige - sortere mailene på dato og begynne bakfra - satte meg ned med internettet for å se om det var hjelp å få. Det fikk jeg for så vidt, jeg fant en spennende og bortgjemt lenkesamling begått av Gisle Hannemyr. Samlingen handler ene og alene om - nettopp - information overload.

Lider du av sprengt innboks? Her er kuren som i det minste vil fjerne smerten for en hel kveld.

Gå til Hannemyr Overload. Add page to Favorites. Velg Umberto Eco: A Conversation on Information (interview by Patrick Coppock). Print!

Legg intervjuet, som er fra 1995, i vesken din. Tøm vesken for annet innhold; la den bærbare PC-en, Palmen, prosjektrapportene, plastmappene og de ubetalte regningene bli igjen på jobben. Ta bare med deg Umberto Eco når du forlater kontoret.

Vel hjemme åpner du en flaske rødvin, setter deg godt til rette i godstolen og leser. Intervjuet er på 17 sider, og det varer en hel kveld. Minst.  Drikk rødvin. Kikk litt ut av vinduet. Skrible ned notater. Bli klok.

PS: Kan man bli klokere av et 5 år gammelt intervju? JA!

Umberto Eco er forut for sin tid. Hør f.eks. på dette: My problem is to avoid the message- otherwise I will be destroyed by the number of messages- when in the near future I finally get an e-mail account, my problem will be how not to receive anything.

Til toppen